Ministrul Cătălin Predoiu a criticat, joi, 17 februarie, solicitarea politicienilor USR de a amâna dezbaterea pe proiectul de lege privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor in Justiție (SIIJ). Demersul cu pricina, impus și prin directivele MCV, poate influența procesul de aderare a României la Spațiul Schengen, pentru care țara noastră este deja pregătită din punct de vedere tehnic încă din anul 2010.
„Înțeleg că e o culpă dacă un minister trece imediat la treabă și nu așteaptă luni de zile pentru a rata obiectiv după obiectiv şi a critica, după aceea, pe alții că nu le îndeplinesc”, a declarat ministrul Justiției, în ședința Comisiei Juridice, în care s-a dezbătut proiectul de desființare a SIIJ.
Cătălin Predoiu insistă asupra dezbaterilor desființării SIIJ
Cătălin Predoiu a fost acuzat că s-a grăbit să îndeplinească obiectivele din programul de guvernare. Politicienii USR au solicitat, astfel, în reuniunea de joi, amânarea dezbaterii desființării secției speciale din Justiție.
Poziția celor din urmă nu ia prin surprindere, având în vedere că, anterior, fostul lider al USR, Dacian Cioloș, a acuzat inițiativa oficialului, considerată a fi „o mutare de sub o siglă sub o altă siglă”, care ar intimida magistrații.
„Ministerul Justiției va participa la aceste consultări. Nu numai că va participa, dar le va fi organiza. Noi am fost în contact cu Comisia de la Veneţia şi am fost întrebaţi dacă dorim să le organizăm şi evident am răspuns afirmativ. Am trimis invitațiile la foarte multe instituții”, a declarat Cătălin Predoiu, subliniind că nu privește drept un impediment demararea în paralel a unei dezbateri pe subiectul desființării SIIJ în Parlament.
„Trebuia făcută de mult această desființare”
În ceea ce privește proiectul USR de desființare a SIIJ, care a rămas blocat în Parlament, ministrul a explicat că acest lucru s-a întâmplat din cauza că actul nu a primit aviz pozitiv din partea Consiliului Superior al Magistraturii.
„Această problemă a creat în sistem o falie, pe care am constatat-o din nou în cadrul dezbaterilor publice”, a spus Cătălin Predoiu, adăugând că „au existat opinii şi încă mai există că această desfiinţare nu ar trebui operată şi există opinii că trebuie făcută imediat”.
„Eu sunt de părere că trebuia făcută de mult această desființare”, a afirmat ministrul Justiției.
SIIJ ar trebui să fie desființată până pe data de 31 martie 2022. Ministrul Justiției a precizat anterior că un număr de 42 de procurori se vor ocupa de investigarea infracțiunilor din Justiție.
România, cu un pas mai aproape de aderarea la Spațiul Schengen
Cătălin Predoiu a subliniat că măsura cu pricina reprezintă și o directivă oferită prin intermediul MCV, care ar putea influența procesul de aderare a țării noastre la Spațiul Schengen.
„Desfiinţarea SIIJ ar putea avea un impact în procesul de aderare a României la Spaţiul Schengen. După cum e cunoscut, România e pregătită din punct de vedere tehnic de aderare la Spaţiul Schengen încă din 2010, şi menținerea ei în afara acestui spațiu afectează grav interesele economice ale companiilor româneşti şi ale cetăţenilor”, a spus Cătălin Predoiu, potrivit news.ro.
Șeful de la Ministerul Justiției a precizat că problemele cu care se confruntă țara noastră din punct de vedere judiciar - inclusiv corupția - sunt comune cu ale altor state membre ale Uniunii Europene astfel încât „în măsura în care ne putem atinge obiectivele din cadrul MCV, inclusiv desființarea SIIJ, este firesc ca MCV să înceteze şi monitorizarea să continue pe mecanismul aplicat tuturor statelor UE”.
„De aceea, cred că trebuie să îndeplinim cât mai repede obiectivele MCV, pentru a ne alinia celorlalte state”, a adăugat el.