Cătălin Harnagea, fost șef al SIE: Dacă o dată îmi faceți un lucru pe lângă, nu mai stăm la discuție

Cătălin Harnagea, fost șef al SIE: Dacă o dată îmi faceți un lucru pe lângă, nu mai stăm la discuție

Cătălin Harnagea a povestit în emisiunea „Dosare de presă”, la Evz TV, că, în 1999, a fost pentru prima oară când un director din serviciul român de spionaj s-a întâlnit cu directorul CIA

Cătălin Harnagea: Dacă o dată îmi faceți un lucru pe lângă, nu mai stăm la discuție.

În cadrul emisiunii „Dosare de presă”, la EvZ TV, una dintre întrebările lui Mirel Curea a vizat tocmai această perioadă din viața profesională a invitatului său.

„Cum te-ai descurcat, domnule, cu coșcadârii ăia de acolo? Au fost cinstiți cu tine? Dintr-o sursă de credibilitate 100%, tu ai avut un comportament impecabil față de ei. N-ai cerut prostii, n-ai cerut să cunoști prostii, n-ai cerut să te servească cu prostii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ei te-au apreciat foarte, foarte mult și ai ținut cu tălpașul din SIE. Ăla chinuit, la care nu se uită nimeni. Care până atunci, trebuia de la post trebuia să cotizeze tot timpul. Și-ncă o dată când se întorcea de la post. Oamenii ăia îți poartă o amintire foarte frumoasă.

Dar, cine te-a învățat să fii șeful spionilor, că trebuie să-ți fi predat cineva ceva...”, a fost întrebarea lui Mirel Curea.

În general, toată activitatea Serviciului de spionaj care se întâmplă peste graniță este ilegal și clandestin

Surprinzător sau nu, Cătălin Harnagea a recunoscut că experiența din presă a fost definitorie.

„O să-ți spun sincer: cei șase ani de presă. Fiindcă, totuși, aș vrea să fac o diferență între Serviciul de Informații Externe și Serviciul Român de Informații. Sunt lucruri total diferite. Și-acum sunt pus în situații în care să răspund la întrebări la care nu...

În primul rând, că Serviciul de Spionaj este ofensiv. Și, în general, toată activitatea Serviciului de spionaj care se întâmplă peste graniță este ilegal și clandestin. Și, doi, (este vorba de, n.e.) altă pregătire.

Țin minte că, la un moment dat, cineva cerea niște rapoarte asupra unor fapte de corupție care se întâmplau nu știu unde... Păi, nu se ocupă.. Serviciul de Spionaj, dimpotrivă, dacă îl găsește pe unul corupt, poate îl folosește pentru altceva... Nu neapărat să facă bani, dar să intre în anumite medii și să găsească... ”, a explicat fostul șef SIE.

Cătălin Harnagea: Dacă o dată îmi faceți un lucru pe lângă, nu mai stăm la discuție

În 1998, a fost pentru prima oară când SIE a fost considerat un aliat zonei de informații din Europa. Această autorizare a fost dată de Serviciul Intern German de Contraspionaj, care dădea pentru toată zona estică rapoarte că unii sau alții pot fi considerați sau nu de încredere.

Cătălin Harnagea s-a folosit de un principiu de management, pentru ca instituția pe care a condus-o să dea randamentul pe care și l-a dorit.

„Trebuie să le asiguri spionilor tot confortul de la început, ca după aia, dacă nu-ți place ceva, să poți să-l scoți instantaneu. Să nu zică nimeni,

„Domnule, eu făceam asta, dacă aveam nu știu ce”.

„Domnule, ai tot ce-ți trebuie? Ești în regulă? Ai condiții bune?”

„Da”

„De ce-ai făcut asta? La revedere!”

Fiindcă atunci au fost, totuși, scoși oameni importanți din Serviciu. Am tras linie, am zis că toată lumea e de încredere.

Dar dacă o dată îmi faceți un lucru pe lângă, nu mai stăm la discuție, a doua oară. Aveți tot suportul meu, puteți să discutați cu mine de la cel din bază până la cel de la vârf, dar lucrurile să funcționeze pe o încredere. Cum se întâmplă altceva de care am știința de a cunoaște, schimbăm foaia”, a dezvăluit Cătălin Harnagea.

În 1999, a fost pentru prima oară când un director din serviciul român de spionaj s-a întâlnit cu directorul CIA, când acesta a venit la București pentru prima oară în istoria instituției americane