Cătălin Drulă a acuzat coaliția de guvernare că împrumută sume uriașe pentru a putea acoperi datoriile. Liderul USR spune că România se îndreaptă spre un dezastru, după ce doar luni a împrumutat cinci miliarde de lei.
Liderul USR acuză coaliția de guvernare de iresponsabilitate, după ce România a fost nevoită să se împrumute din nou pentru a umple găurile lăsate de deficitul bugetar și datoria publică. Cătălin Drulă mai spune că propunerile din rectificarea bugetară arată clar că Guvernul nu mai are bani.
„Cinci miliarde de lei s-a împrumutat România ieri prin titluri de stat. Cinci miliarde de lei într-o singură zi. Şi nu e niciun semn că iresponsabilii de la guvernare s-ar opri. În propunerea de rectificare bugetară, publicată ieri, vedem cum la Ministerul Energiei s-au cerut 30 de miliarde de lei (2,2% PIB) pentru acoperirea compensării facturilor la energie, dar s-au dat doar 2,5 miliarde de lei. Pentru PNDL3 (Saligny), din cele 65 de miliarde de lei ale măreţului program, nu s-a alocat mai nimic. Ministerul Dezvoltării abia a primit la rectificare 0,7 miliarde de lei. Pentru că n-au de unde, este o minciună ca toate promisiunile lor”, a scris pe Facebook, Cătălin Drulă.
Se anunță un dezastru
Liderul USR afirmă că România se apropie de un dezastru și că va resimți din plin, efectele măsurilor luate de guvernanți. Drulă mai spune că este nevoie de restructurări și reducerea cheltuielilor statului. „Nu va mai dura mult însă şi de asta se invită unii pe alţii să guverneze de la anul. Soluţia este responsabilitatea fiscală. Reducerea cheltuielilor statului, restructurare, eficientizare. Cuvinte străine partidelor fabrici-de-pile. Petrecerea pe pastile a PNL şi PSD se va termina într-un singur fel, previzibil: la spitalul FMI, cu România pe aparate”, a mai declarat Cătălin Drulă.
Banca Naţională a României (BNR) a anunțat, luni, că Ministerul Finanțelor a atras 5,07 miliarde de lei prin două emisiuni de titluri de stat.
Mai exact, 4,047 miliarde de lei printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu maturitate la 115 de luni, la un randament mediu de 8,11%, şi 1,026 de milioane de lei, printr-o altă emisiune de obligaţiuni cu maturitate la 40 luni, la un randament de 8,12%. Banii vor fi folosiți pentru refinanțarea datoriei publice și finanțarea deficitului bugetului de stat.
Dobânzi uriașe
România a ajuns să contracteze împrumuturi pe termen lung cu dobânzi uriașe de peste 8%, un record în ultimii 17 ani. România plătește cele mai mari dobânzi din UE. Ungaria împrumută bani la o dobândă de 5,92%, Polonia: 4,83%, Bulgaria: 1,09%, Germania: 0,28%, iar Lituania are credite cu 0,16%, potrivit Băncii Centrale Europene. Analiștii economici spun că rata dobânzii are legătură cu ratingul de țară, cu inflația la momentul contractării împrumutului, dar și cu deficitul bugetar.