Editura Evenimentul si Capital

CANCERUL POATE LOVI ORICÂND, PE ORICINE. Avertismentul teribil al unui specialist oncolog din România

Autor: | | 4 Comentarii | 20034 Vizualizari

Adevărata dramă a bolnavilor de cancer nu e lupta cu maladia, ci cu sistemul sanitar românesc. Un sistem care pe mulți îi omoară cu zile, după cum admite medicul oncolog Cătălin Costovici. De ce e sănătatea ultima grijă a românilor, de ce persoane sănătoase, care duc vieți sănătoase și fac totul pentru a evita afecțiunile oncologice, ajung, totuși, să se îmbolnăvească? Dr. Cătălin Costovici răspunde la toate aceste întrebări într-un interviu acordat Evenimentului zilei

- Ileana Ilie Ungureanu: Vă propun să începem cu o definiție a cancerului, dar nu în termeni medicali, ci ce înseamnă el pentru un pacient diagnosticat cu o asemenea boală?

-Dr. Cătălin Costovici: Cancerul este o noțiune foarte vastă și largă. Eu când dau această veste pacientului îi spun că are o tumoră malignă, stadiul și ce urmează. Îl lămuresc despre situația reală a bolii și care sunt șansele de succes.

- Cât de dificil e pentru un medic să dea verdictul: ai cancer?

-Dr. Cătălin Costovici: - Foarte greu. Pentru toți este un dezastru, însă pentru unii e sfârșitul lumii, iar pentru alții este un prilej de a lupta. Nu sunt adeptul unei comunicări brutale, de a spune lucrurilor pe nume, matematic.

- Presupun că e o ex periență interioară mistuitoare...

-Dr. Cătălin Costovici: - Trăirile sunt individuale, dar sunt cataclismice. Unii se manifestă zgomotos, alții se închid în ei. Oameni care erau explozivi ca persoane devin monosilabici, se izolează de familie, de societate. Avem nevoie de psiho-oncologi alături de noi, dar, din păcate, în România nu există încă asemenea subdiviziuni ale psihologilor. Abia acum se fac demersuri pentru competențe de psiho-oncologie.

- David Servan-Schreiber, autorul bestsellerului „Anticancer”, care a avut un cancer la creier, zice că nu există medicament mai puternic decât prietenia și dragoste . Așa e?

-Dr. Cătălin Costovici: - Cel mai bun medicament este solidaritatea cu suferința pacientului. Sună absolut stupid în România zilelor noastre, dar dragostea societății față de acest gen de pacienți ajută. Ori asta nu vedem de niciun fel. O spun cu toată seriozitatea: pentru cei care conduc destinele Sănătății, pacientul este cel mai puțin important.

- Că tot ați deschis subiectul, ani de zile, miniștri după miniștri au fost la conducere, dar n-au găsit o soluție la problemele din sistem. Care considerați că e boala Sănătății?

-Dr. Cătălin Costovici: -Dacă extrapolăm, cancerul. Privesc afectarea sistemului medical românesc ca pe un cancer cu metastaze. Nu prea mai văd nicio soluție în mod special. Se fac eforturi, dar sunt doar cosmetizări pe ici, pe colo.

- Problema este că încrederea în sistemul de sănătate scade accentuat. Potrivit Coaliției Pacienților cu Boli Cronice din România, 90% dintre pacienți ar evita internarea, dacă ar putea.

-Dr. Cătălin Costovici: - De la Revoluţia din '89 și până acum nu am reușit decât să pierdem și ce câștigasem până atunci. Sistemul medical la momentul respectiv, așa cum era el, era funcțional. Între timp a fost căpușat și para-căpușat și a devenit practic de nerespirat. Pe de altă parte, oamenii din sistem, cei care au mai rămas în țară, nu sunt văzuți prin prisma profesiei pentru care s-au pregătit.

- Adică medicii români sunt lipsiți de respectul cuvenit pentru anii de muncă?

-Dr. Cătălin Costovici: - Tot respectul pe care îl avea profesia de medic în anii '90 s-a dezintegrat. Acum, din acest respect a rămas cel puțin o mare îndoială, o neîncrederea totală în ceea ce înseamnă sistemul medical românesc. Dovadă stă plecarea multor pacienți în afara țării să se trateze. Se duc afară chiar pentru lucruri absolut banale, pentru că nu mai au încredere în tot ce se întâmplă aici.

„Sistemul medical românesc ar avea nevoie ca de aer de asigurări private de sănătate”

- Cum comentați ultimele scandaluri sonore din Sănătate, în frunte cu cazul Burnei? Se încearcă discreditarea medicilor români?

-Da. Și sunt absolut convins că sunt chiar teme prestabilite. Despre corupția din sistem se vorbește de atâta amar de vreme, corupția nu a fost inventată ieri sau astăzi și nu e numai la noi prezentă - e în orice domeniu și în orice țară din lumea asta -, dar s-a bătut atât de mult monedă pe povestea asta cu corupția încât noi, personalul medical, am ajuns să fim niște demoni într-o țară precum România. Colegi de referință au fost un fel de exemple date de către autorițățile judiciare pentru a arăta că, iacătă, dacă până și ăștia, capii sistemului, sunt prinși în asemenea situații, vă imaginați ce e la nivelele inferioare. Cred că sunt lucruri prefabricate, sunt subiecte de presă care trebuie să țină atenția și să direcționeze atenția de la lucrurile cu adevărat esențiale.

- Cu siguranță scandalul dezinfectanților diluați a avut ca efect exodul unor pacienți spre spitale din străinătate.

-Poate că nu avem toate fa cilitățile avansate de care dispun țările civilizate, dar ca și calitate umană și pregătire suntem mult în fața unor sisteme spre care stăm cu ochii ațintiți. Ne lipsește o anume organizare, o anume coerență. Întotdeauna când oamenii pleacă afară uită un lucru esențial: medicina nu e gratuită nicăieri în lume. Peste granițe poți să aștepți și trei luni pentru o ecografie. Pacienţii aşteaptă. Iar bolnavii de cancer, de cele mai multe ori, tocmai asta nu au: timp să aştepte.

- Și de unde ar trebui să se pornească pentru însă nătoșirea sistemului? Care sunt nevoile acute?

-Sistemul medical românesc ar avea nevoie ca de aer de asigurări private de sănătate. Cu această sacoșă, și mă refer la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care aruncă și la stat și la privat și unde nu știm niciodată câți bani sunt, dacă mai sunt, nu o să meargă treaba niciodată sau o să meargă din ce în ce mai prost. Să lase piața asigurărilor de sănătate liberă. Competiția între asiguratori și între furnizorii de sănătate va fi simțită de pacient. Se va vedea în serviciul medical acordat. Ar fi ca la RCA. Dar românul lasă sănătatea pe ultimul plan. Asta ține de cultură, de educație. Nu ne gândim pe termen lung. Suntem țara lui „Merge și așa!”.

-Pe de altă parte și tradiționalul plic cu bani îi determină pe pacienți să-și piardă respectul.

-Problema plicului la medic derivă din marasmul financiar din care parese că ieșim. Că acum toți ne invidiază că, din 2.000 toamna, o să avem niște salarii mai bune ca în Vest.

„Majoritatea cancerelor sunt întâmplătoare, adică sunt urmarea hazardului”

-Câți bolnavi de cancer sunt în România?

-Nu avem o evidență foarte clară. Neavând prevenție care să funcționeze avem și rezultatele pe care le avem. Vorbim totuși de peste 150.000 de cancere în prezent, ceea ce este foarte mult. Incidența cancerului este într-o creștere explozivă. Toată nebunia în care trăim, după ‘89 încoace, se repercută și în incidența cancerului. A tuturor cancerelor și la orice vârstă, din păcate.

-Spuneți că a devenit o boală a tuturor vârstelor?

-Dacă în urmă cu două-patru decenii cancerul era apanajul vârstei înaintate (după 50 - 60 de ani), acum vorbim de incidență crescută inclusiv în zona pediatrică – se pot dezvolta cancere în următoarele câteva săptămâni de la naștere. Cazuistica e copleșitoare pentru că dacă facem referire la anul 1989, practic incidența cancerului, în general, s-a dublat.

-Dar mai este azi cancerul o condamnare la moarte?

-Nu, în ciuda părerii multor colegi de alte specialități, care cataloghează în continuare boala asta ca fiind incurabilă. În oncologie totul se petrece cu o viteză absolut amețitoare, în sensul că apar proceduri noi terapeutice, tratamente noi, absolut de nesperat nici măcar în urmă cu 10 ani, nu mai vorbesc de 20 sau 30 de ani. Supraviețuirile au crescut fantastic. În foarte multe situații, boli care păreau să nu aibă nicio soluție, au remisiuni de ani de zile.

-De ce ne îmbolnăvim de cancer?

Vremea rea a facut RAVAGII! Metroul, INUNDAT! HAOS in tot orasul

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI