„Sunt încântat că am reușit să sprijinim atât de rapid și eficient sistemul judiciar românesc în lupta sa împotriva corupției. Acest caz dovedește că o cooperare strânsă între autoritățile judiciare europene este esențială pentru succesul urmăririi penale”, a spusprocurorul general din München, Reinhard Röttle.
Miercuri, 13 martie, judecătorii Tribunalului Regional din Munchen au hotărât că fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, va fi extrădat în România pentru executarea pedepsei.
Cherecheș a primit anul trecut o condamnare la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.
Cătălin Cherecheș, tot mai aproape de extrădare
Primul Senat penal al Tribunalului Regional Superior din München a comunicat miercuri, pentru Mediafax, că extrădarea lui Cătălin Cherecheș în scopul executării pedepsei este admisibilă și a decis menținerea acestuia în detenție în vederea extrădării.
Dr. Laurent Lafleur, purtătorul de cuvânt pentru probleme penale și judecător la Tribunalul Regional Superior, a declarat că:
„Primul Senat penal al Tribunalului Regional Superior din München a hotărât astăzi (miercuri - n.r.) că extrădarea persoanei persecutate din România, Cătălin C. (Cherecheș - n.r.), în vederea executării pedepsei este admisibilă și a dispus menținerea acestuia în detenție în vederea extrădării. Instanța regională superioară a acceptat astfel o cerere a Parchetului General din München".
Conform sursei citate, extrădarea se bazează pe un mandat european de arestare emis de Tribunalul Cluj din România la 24 noiembrie 2023.
Se adaugă celor peste 130 de fugari aduși anul acesta în țară
Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a menționat că fostul primar Cătălin Cherecheș se alătură celor peste 130 de fugari repatriați în țară doar în acest an.
„Numai în acest an au fost aduşi în ţară 131 de fugari, adică o medie de două persoane în fiecare zi”, a spus Alina Gorghiu.
Alina Gorghiu a comunicat lansarea unui proiect de lege care vizează obligarea persoanelor aduse înapoi în România să suporte costurile repatrierii.
Această propunere a venit în contextul în care statul român alocă anual 10 milioane de lei pentru aceste operațiuni.
Condamnat pentru luare de mită
În urma unei hotărâri penale emise de Tribunalul Cluj la data de 24 februarie 2022, care a devenit obligatorie din punct de vedere juridic începând cu 24 noiembrie 2023, persoana investigată penal, fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost condamnată la o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru infracțiunea de luare de mită.
„Senatul nu a considerat condițiile de detenție care îl așteaptă pe persoana urmărită în România și nici ordonanțele extraordinare depuse împotriva hotărârii românești ca fiind obstacole în calea extrădării. Persoana persecutată a fost arestată la 28 noiembrie 2023 ca urmare a unor măsuri de percheziție la Gara Centrală din Augsburg și se află de atunci în arest pentru extrădare. Procuratura Generală din Munchen este acum responsabilă pentru efectuarea și organizarea extrădării și va face acest lucru în viitorul apropiat”, mai arată sursa citată.
Cătălin Cherecheș a fugit din țară
Pe 24 noiembrie, Cătălin Cherecheș a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare pentru corupție, printr-o hotărâre a unei instanțe a Curții de Apel Cluj.
Primarul din Baia Mare a evadat din țară în dimineața pronunțării sentinței, intrând în Ungaria prin vama Petea, prezentând la frontieră cartea de identitate a unui văr și reușind să plece fără a fi oprit.
Pe 28 noiembrie 2023, în gara din Augsburg, Germania, Cătălin Cherecheș a fost capturat. În cele patru zile în care primarul din Baia Mare a fost absent din țară, s-au înregistrat schimbări la nivelul conducerii naționale a Poliției de Frontieră, a fost înlocuit șeful poliției din Maramureș, iar la Punctul de Trecere a Frontierei Petea a fost deschisă o anchetă, locul prin care Cherecheș a reușit să iasă din țară fără a fi detectat.
Potrivit comunicatului emis de Poliția Română, „În seara de 28 noiembrie 2023, în urma cooperării polițienești internaționale și a schimbului de date și informații între Poliția Română și autoritățile din Germania, Ungaria, Austria și Italia, a fost localizat, depistat și reținut de către polițiștii bavarezi și BKA (brigada specială de poliție) un bărbat de 45 de ani din Baia Mare, urmărit internațional. Acesta a fost depistat de partenerii externi, pe baza informațiilor oferite de Poliția Română.”
Atunci când a fost prins de poliție, Cătălin Cherecheș era însoțit de o mătușă și avea asupra sa mai multe acte de identitate, inclusiv o carte de identitate italiană, și câteva mii de euro.
Alina Gorghiu s-a luptat să îl aducă pe Cherecheș în țară
Pe numele său a fost emis un mandat european de arestare, iar Ministerul Justiției, condus de Alina Gorghiu, a inițiat procedurile pentru prinderea și extrădarea sa. La 28 noiembrie, Cherecheș a fost capturat în zona gării din Augsburg, Germania, unde a opus rezistență și a suferit o ușoară rană la bărbie. Asupra sa avea un act de identitate italian, documente din România și suma de 3.265 de euro. Cherecheș a fost încarcerat la penitenciarul din Augsburg-Gablingen, iar Ministerul Justiției, condus de Alina Gorghiu, a depus o cerere de extrădare.