Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la cinci ani cu executare

Cătălin Cherecheș riscă o nouă condamnare. Sursa Foto: Arhiva EVZ

După ce poliția a mers la ușa casei sale și la primărie și nu l-au găsit, edilul Cătălin Cherecheș a fost dat în urmărire națională.

Update 2: 

După condamnarea de cinci ani la închisoare, Cătălin Cherecheș a fost dat în urmărire națională de Poliția Română. Imaginea primarului apare pe site-ul autorității, la secțiunea de persoane urmărite.

Cătălin Cherecheș, dat în urmărire națională de Poliția Română. Sursa foto: politiaromana.ro

Update 1:

În urmă cu scurt timp, poliția a ajuns la reședința din Baia Mare a edilului, dar acesta este de negăsit. Unul dintre polițiști a sărit gardul pentru a intra mai repede în curte și a-i aduce la cunoștință lui Cătălin Cherecheș decizia instanței.

Nici la primărie nu a fost de găsit.

Sentința finală a fost pronunțată vineri în cazul primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru infracțiunea de luare de mită.

Curtea de Apel Cluj a crescut, de asemenea, pedeapsa complementară pentru Cătălin Cherecheș, extinzând-o de la patru la cinci ani. Asta înseamnă că edilul nu va mai putea fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice.

Cuantumul pedepsei este același care a fost decis în primă instanță, în februarie anul trecut. Edilul urmează să se prezinte de urgență la penitenciar pentru a fi încarcerat.

Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la închisoare cu executare

Judecarea contestației primarului împotriva condamnării inițiale a avut loc în cadrul Curții de Apel din Cluj.

În compunerea completului de judecată se regăsea judecătoarea Georgiana Hîngan Fărcaș. Pe aceasta, socrii lui Cătălin Cherecheș au încercat să o mituiască prin intermediul mamei sale, Rodica Hîngan Fărcaș.

Instanța a decis și menținerea sechestrului asigurător asupra unui autoturism de marcă Porsche Cayenne, unui teren intravilan cu o suprafață de 74 mp și a unui teren intravilan cu o cotă de 9/788 parte aferent parcării, până la suma totală de 65.000 lei și 5.000 euro, cu privire la care s-a hotărât confiscarea specială.

Totodată, a dispus ca sechestrul asigurător să asigure și să garanteze executarea cheltuielilor judiciare în cuantum de 57.000 lei, acestea referindu-se la fazele de urmărire penală, judecata în primă instanță și judecata în apel.

Prima reacție a avocatului lui Cherecheș

În urmă cu scurt timp a venit și prima reacție a avocatului edilului din Baia Mare. Răzvan Doseanu a transmis că decizia era una de așteptat, dar, din punctul lui de vedere, procesul nu e încheiat.

Pare mai mult o execuție decât o soluție, dat fiind incompatibilitatea unui membru a completului de judecată care a pronunțat soluția. E o hotărâre definitivă care astăzi se pune în executare. Însă eu zic că nu ar trebui desfăcută șampania, pentru că, din punctul meu de vedere, procesul nu este definitiv încheiat.

Avem o cerere de strămutare care urmează să fie soluționată”, a spus avocatul lui Cherecheș.

Socrii primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, arestați pentru 30 de zile

Reamintim că socrii primarului din Baia Mare au fost arestați pentru 30 de zile după ce ar fi încercat să dea mită judecătoarei care se ocupa de cazul lui Cherecheș. Totul în speranța ca ginerele lor să primească o pedeapsă mai mică.

Flagrantul a avut loc într-un restaurant situat în cadrul complexului Iulius Mall din Cluj-Napoca. Soacra primarului a fost reținută de procurori și dusă pentru audieri la sediul DNA.

Socrii și soția edilului Cătălin Cherecheș. Sursa foto: Tabita Gliga/ Facebook

„În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În data de 25 octombrie 2023, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupție, aflat în faza apelului, inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), rudă a unuia dintre judecătorii din complet, și s-ar fi oferit să achiziționeze o afacere pe care aceasta din urmă o deținea pe raza județului Mureș cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată și posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite”, potrivit anchetatorilor.

Cătălin Cherecheș, trimis în judecată în 2018

În luna septembrie a anului 2018, procurorii Direcției Naționale Anticorupție Cluj au formulat acuzații împotriva primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, într-un dosar de luare de mită în formă continuată.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Marco Wermelinger, Doru Adrian Mihai şi Sorinel Mihai, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, pentru dare de mită. Nicolae Dan Trifa a fost reținut pentru complicitate la dare de mită.

Conform rechizitoriului prezentat în instanță de către procurorii anticorupție, în anul 2013, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, Cherecheș este acuzat că a cerut, a acceptat și a primit diverse sume de bani de la cei menționați anterior în calitate de oameni de afaceri, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu.