Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cât zahăr este recomandat să mâncăm pe zi. Ciocolata ne poate duce direct la spitalul de boli de inimă
Cât zahăr este recomandat să mâncăm pe zi. Ciocolata ne poate duce direct la spitalul de boli de inimă

Cât zahăr este recomandat să mâncăm pe zi. Ciocolata ne poate duce direct la spitalul de boli de inimă

Consumul excesiv de zahăr adăugat este asociat cu o varietate de boli grave, atrag atenția specialiștii nutriționiști.

Zahărul furnizează calorii fără niciun nutrient adăugat și poate afecta metabolismul pe termen lung. Întrebări peste întrebări au fost lansate de către oamenii care le place să mănânce ciocolată sau să bea o ceașcă de cafea cu două sau trei plicuri de zahăr. Care este doza zilnică recomandată? Poți mânca puțin zahăr în fiecare zi fără să faci rău sau ar trebui să îl eviți pe cât posibil?

Este foarte important să facem distincția între zaharurile adăugate și zaharurile care apar în mod natural în alimente precum fructele și legumele. Aceste alimente conțin apă, fibre și diverși micronutrienți. Zaharurile care apar în mod natural sunt absolut în regulă, dar nu același lucru este valabil și pentru zahărul adăugat.

Zahărul adăugat este principalul ingredient din dulciuri și abundă în multe alimente procesate, cum ar fi băuturile răcoritoare și produsele de patiserie. Acest zahăr se obține industrial în urma unor pocesări chimice, fie din trestia de zahăr, fie din sfecla de zahăr.

Cele mai comune zaharuri adăugate sunt zahărul de masă obișnuit (zaharoză) și siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză.

Cât zahăr e bine se consumăm pe zi

Pentru a vă optimiza sănătatea, faceți tot posibilul să evitați alimentele care conțin zaharuri adăugate. Chiar și Ghidul dietetic pentru americani recomandă limitarea caloriilor provenite din zaharuri adăugate la mai puțin de 10 la sută din totalul caloriilor pe zi.

De asemenea, nu uitați că zaharurile adăugate pot include și zaharuri naturale. De exemplu, dacă adăugați miere la fulgii de ovăz, fulgii de ovăz conțin zahăr adăugat dintr-o sursă naturală.

Zahărul care este adăugat în alimentele procesate este mult mai dăunător pentru sănătatea dumneavoastră decât zahărul natural din alimentele integrale, cum ar fi fructele și legumele.

Consumul de zahăr este extrem de ridicat

În 2008, oamenii din Statele Unite consumau peste 28 de kilograme de zahăr adăugat pe an, iar acest lucru nu include sucurile de fructe. Consumul mediu era de 76,7 grame pe zi, ceea ce echivalează cu 19 lingurițe sau 306 calorii.

Potrivit acestui studiu, consumul de zahăr a scăzut cu 23% între anii 2000 și 2008, în principal pentru că oamenii au băut mai puține băuturi îndulcite cu zahăr.

Cu toate acestea, nivelurile actuale de consum sunt încă mult prea mari și probabil că nu s-au schimbat prea mult de atunci. În 2012, consumul mediu al adulților era de 77 de grame pe zi.

Consumul excesiv de zahăr a fost asociat cu obezitatea, diabetul de tip 2, bolile de inimă, anumite tipuri de cancer, cariile dentare, boala ficatului gras nealcoolic și multe altele.

Endocrinologul și nutriționistul rus Tatiana Bocearova a numit norma zilnică admisă de zahăr pe care un adult o poate consuma. Potrivit ei, norma zilnică este de 25-50 de grame. În același timp, experta a menționat că din această cifră face parte nu numai zahărul granulat, ci și dulciurile, precum și produsele cu zahăr.

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: