Evenimentul Zilei > Actualitate > Cât va costa căldura bucureștenilor. Noile prețuri ne vor goli buzunarele la iarnă
Cât va costa căldura bucureștenilor. Noile prețuri ne vor goli buzunarele la iarnă

Cât va costa căldura bucureștenilor. Noile prețuri ne vor goli buzunarele la iarnă

Bucureștenii vor plăti mai scump pentru căldura furnizată în sistem centralizat. Informația a fost confirmată de primarul general, Nicușor Dan, care, însă, nu a dat nici un indiciu despre majorarea prețului.

În lipsa unui anunț oficial, din partea autorităților, este foarte dificil de spus cât va plăti un bucureștean pentru căldură. În aceste condiții, un calcul estimativ are în vedere costul actual al gigacaloriei, cel subvenționat de Primăria București, precum și scumpirea anticipată.

Într-o postare pe Facebook, jurnalistul Vitalie Cojocari a făcut un astfel de calcul prezentând prețurile estimative pe care le vor plăti bucureștenii, în sezonul rece.

Potrivit acestuia, în București, o gigacalorie ajunsă la cetățeni în calorifer costă în jur de 400 lei, din care Primăria Capitalei plătește 236 lei. Prin urmare, bucureștenii plătesc pentru o gigacalorie 164 lei.

Cât va plăti un bucureștean pentru căldură

Conform acestui calcul, în funcție de mărimea apartamentului, un om plătește în fiecare lună, pentru o garsonieră 80 lei, pentru un apartament cu două camera 160 lei, pentru 3 camere 240 lei, iar pentru 4 camere 320 de lei.

„Dar cum 60 la sută din prețul gigacaloriei este plătit de primărie, iată care ar fi prețurile pe care bucureștenii le-ar plăti pentru o lună de iarnă dacă nu ar exista subvenția:

Garsonieră – 200 lei

2 camere – 400 lei

3 camere – 600 lei

4 camere – 800 lei

Aflu de la primărie că prețul gazului a crescut, astfel că s-a scumpit și producția de căldură la Elcen. Cam cu 100 de lei pe fiecare gigacalorie.

Primarul Nicușor Dan spune că nu poate majora subvenția ca bucureștenii să nu simtă scumpirea gazelor. Motivul, desfășoară investiții în reparația și înlocuirea conductelor Termoenergetica(fosta Radet) din bani europeni, iar Uniunea Europeană nu permite creșterea subvenției. Vedeți poza unei conducte Termoenergetica”, arată calculul jurnalistului.

Scumpirile se vor vedea în facturile de după 1 noiembrie

Potrivit postării lui Vitalie Cojocari, scumpirea producției pentru agentul termic va fi suportată de cetățeni fără să fie eliminate subvenția.

„Iată care ar fi calculele pentru noua factură la căldură. Altfel zis, cam cât ar urma să plătească oamenii lunar după ce vor fi aprobate noile tarife:

Garsonieră – 130 lei

2 camere – 210 lei

3 camere – 290 lei

4 camere – 370 lei

Teoretic, veți vedea scumpirile în facturi după 1 noiembrie, când ar urma să fie adoptate de Consiliul General. Asta dacă și consilierii generali vor fi de acord cu noile tarife”, a mai scris Vitalie Cojocari.

Sursa foto: EVZ

Nicușor Dan estimează un preț al gigacaloriei de 600 de lei

Primarul general, Nicușor Dan, a anunțat că preţul gigacaloriei va creşte la circa 600 de lei, în București. În aceste condiții, Consiliul General va decide cât din această scumpire va fi suportată, sub formă de subvenție, de Municipalitate.

„Estimarea este că preţul total al gigacaloriei nu o să mai fie 490 de lei, cum este acum, o să fie undeva la 600 de lei, dar asta depinde de mai multe, răspunsul final o să vină de la ANRE prin noiembrie, adică pe 27 octombrie pentru 1 noiembrie. Noi avem un contract (…) cu Comisia Europeană care ne dă acei 300 de milioane de euro ca să reparăm 210 kilometri de conductă şi acel contract are nişte condiţii foarte tehnice în ceea ce priveşte subvenţia.

Deci, la 1 noiembrie, când o să aflăm şi tariful pe care ANRE îl stabileşte, Consiliul General, după o dezbatere pe care o să o avem, o să spună şi cât din cei 600 de lei o să fie plătit de Primărie în continuare”, a explicat Nicuşor Dan.