Evenimentul Zilei > International > Cât va câștiga Angela Merkel după retragerea din politică? Asta chiar e culmea pesiilor nesimțite!
Cât va câștiga Angela Merkel după retragerea din politică? Asta chiar e culmea pesiilor nesimțite!

Cât va câștiga Angela Merkel după retragerea din politică? Asta chiar e culmea pesiilor nesimțite!

Indiferent de rezultatul alegerilor parlamentare de la sfârșitul acestei luni, cancelarul Angela Merkel va renunța la funcția de cancelar. La 67 de ani (împliniți pe 17 iulie) pe Angela Dorothea Merkel o așteaptă o bătrânețe mai mult decât liniștită.

Potrivit calculelor Asociației contribuabililor germani, cancelarul va primi o pensie de aproximativ 15 mii de euro pe lună pentru cei 31 de ani petrecuți în Parlament ca deputat, ministru federalk și cancelar.

În cei 16 ani în care a fost la conducerea guvernului german, Merkel a marcat puternic nu numai istoria Germaniei, ci și pe a Uniunii Europene. Unii și-o vor aminti ca „mutti Merkel” pentru rolul jucat în criza imigranților, alții ca pe una dintre cele mai puternice femei din lume. În câteva luni, după o carieră politică care a făcut-o protagonistă a celor mai importante evenimente din istoria recentă, părăsească scena. Nu este încă clar dacă definitiv.

Deocamdată, însă, drumul către retragerea din viața publică pare să fi fost trasat: alegerile federale vor avea loc pe 26 septembrie. Merkel va rămâne în funcție până la formarea noului guvern, probabil în decembrie. Apoi, după ce a doborât un alt record, și anume acela de a fi cancelarul german care a rămas în funcție cel mai mult timp după Helmut Kohl, va părăsi conducerea țării.

Angela Merkel, pensionară 67 de ani?

În ultima sa călătorie ca șef al guvernului german în Statele Unite, Merkel a recunoscut că vrea să „ia o pauză” și „să se gândească la ceea ce mă interesează de fapt”.
Potrivit corespondentului berlinez al Italiei Oggi, o așteaptă o viață departe de lumina reflectoarelor, probabil în apartamentul ei din Berlin, vizavi de Insula Muzeelor, în compania celui de-al doilea soț al său, profesorul Joachim Sauer.

Se așteaptă ca Merkel să-și scrie memoriile

Potrivit jurnaliștilor germani, în program vor exista câteva călătorii, un pic de odihnă în căsuța pe care o are la Templin, chiar în afara capitalei germane, și cu siguranță  o carte despre anii petrecuți la putere, unde ar putea dezvălui din culisele politicii internaționale, dar și întâmplări necunoscute despre întâlnirile pe care le-a avut cu liderii lumii.

La fel ca toți cei care au îndeplinit funcția de cancelar federal înaintea ei, Merkel va avea dreptul să păstreze o echipă plătotă din bani publici, . Cancelarul ieșit va avea, de asemenea, dreptul la un birou și la o pensie care va fi în jur de 15 mii de euro. În ultimele săptămâni, Bund der Steuerzahler, asociația contribuabililor germani, a calculat suma pe baza anilor petrecuți la vârful politicii germane într-un studiu preluat de pe portalul The Pioneer.

Numărurile se bazează pe diverse date, toate furnizate de Bundestag Science Service, inclusiv ultimul salariu brut al Angelei Merkel în calitate de cancelar și membru al Parlamentului, care, inclusiv indemnizația forfetară pentru parlamentari, se ridică la 29.677,43 euro.
Presa germană susține că, potrivit articolului 20 din legea privind tratamentul pensiilor deputaților, cancelarul, la fel ca și alți parlamentari, va avea dreptul la 65 la sută din indemnizația primită în cei 31 de ani petrecuți în Parlament. La aceasta se va adăuga alocația pentru munca sa de ministru, guvernată de o lege ad hoc pentru cei care au făcut parte din guvernul federal. Aceasta calcule par să conducă spre suma de aproximativ 15 mii de euro pe lună, scrie ziarul Italian Il Giornale.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: