Evenimentul Zilei > Actualitate > Cât te costă să-l ai acasă pe Moş Crăciun
Cât te costă să-l ai acasă pe Moş Crăciun

Cât te costă să-l ai acasă pe Moş Crăciun

Reprezentanţii firmelor care închiriază Moşi Crăciuni spun că, anul acesta, bătrânii care aduc daruri vin la copiii cuminţi din plăcere. Doar renii, care trebuie să plătească taxele aeriene pentru sania zburătoare, percep taxe.

Oferta închirierilor de Moşi e din ce în ce mai variată anul acesta. Unele firmă oferă în pachet seturi de fotografii digitale, altele vin gratis cu o Crăciuniţă, unele ambalează gratuit cadourile, în timp ce din ce în ce mai multe spun că şederea Moşului lângă brad nu va mai fi taxată la minut. Bătrânul va sta cât le va cere copiii.
Ioanid Apostol, de la Media Management, din Bucureşti, cel care închiriază moşi prin site-ul mos-craciun.eu, spune că, anul acesta, Moşul vine gratis la micuţii cuminţi. Primele cereri de închiriere le-a primit în luna septembrie. Acum, în decembrie, mai are Moşi disponibili doar săptămâna viitoare.
În echipă a cooptat chiar „bătrâni adevăraţi”, de peste 70 de ani, care au barbă naturală. „Din august le-am cerut să mănânce încontinuu, ca să aibă burtă şi să arate ca în filmele americane, că aşa le place mamelor”, spune Ioanid Apostol.
Zece Moşi vor fi închiriaţi anul acesta de Media Management: „Opt dintre ei sunt actori profesionişti. Contează mult şi asta, pentru că întâlnirea cu Moşul este în sine o întâmplare catre trebuie povestită”.
Bătrânii de anul acesta, mai adaugă Ioanid, vin gratis la copiii cuminţi. Doar renul Rudolph, căre trebuie să plătească taxele aeriene pentru sania zburătoare, percepe o taxă: minimum 200 de lei pentru o petrecere la grădiniţă, unde Moşul stă cât vor copiii.
Crăciuniţele nu prea se mai cer
Dacă pănâ anul trecut şi Crăciuniţele – fotomodele erau solicitate în pachetele pentru petreceri corporatiste, anul acesta nu prea au mai fost cereri. Managerul Media Management are şi o explicaţie: în ultimii ani s-a degradat ideea de „Crăciuniţă”. Acum se cer fete care să danseze şi să facă striptease. Apostol spune că nu poate onora aceste solicitări.
100 de euro în Ajun
Alexandru Cuţaru, managerul „Moş Crăciun Există”, spune că piaţa închirierilor de Moşi n-a fost încă strangulată de criză. Nu e o afacere din care să faci bani. E pentru oamenii pasionaţi, care au ceva mai mult timp liber în decembrie. „Tariful nostru pentru serbările de la grădiniţe este de 150 de lei.
În Ajunul Crăciunului, un Moş care merge la o familie ia 100 de euro, pentru 30 de minute – o oră. Anul acesta oferim ca bonus un set de fotografii digitale”, spune Cuţaru. Are deja agenda plină pentru decembrie, dar dacă mai primeşte cereri tocmeşte repede un Moş colaborator.
„Acum doi ani luam de două ori mai mult”
Bogdan Tudor, managerul general de la Golden Party, firmă care organizează petreceri pentru copii, dar care închiriază şi Moşi Crăciuni din 2009, spune că, odată cu criza, părinţii se gândesc de două ori înainte să sune să angajeze un bătrân cu barbă, care să le ţină copiii pe genunchi. „Trebuie să fii pus la punct cu toate. Noi am dezvoltat reţeaua asta în Bucureşti, dar şi la Cluj, şi la Ploieşti. Tarifele sunt diferite.
Pentru serbarea de la grădiniţă luăm 150 de lei în Bucureşti, 100 la Cluj, şi 130 la Ploieşti. În Ajun, Moşul merge la copii acasă pentru 200 de lei în Bucureşti, 120 la Cluj şi 150 la Ploieşti”, spune Bogdan Tudor, care precizează că preţurile de anul acesta sunt la jumătate faţă de 2009, când a început el afacerea: „Atunci se lua de la 100 de euro în sus. Acum n-ar mai da nimeni atâţia bani”.
„Am avut un Moş bun, dar avea vocea subţire”
Lili David, din Iaşi, spune că şi-a făcut firmă de închiriat Moşi Crăciun pentru că în fiecare an era o bătaie de cap chiar pentru familia ei să găsească unul. Aşa a ajuns să colaboreze cu un domn, pe care-l „plasa” la orice copil al cunoscuţilor.
„Este al treilea an când fac asta şi am tot schimbat Moşii, pentru că, de cele mai multe ori, ei nu-s aşa cum aşteaptă părinţii să fie. Am avut un moş bun, dar n-am mai putut lucra cu el pentru că avea vocea subţire”, spune Lili, care are „Moş Crăciun de Închiriat”. Tariful lor este de 80 de lei pentru o prezenţă de 15 minute a Moşului şi de 120 de lei pentru 30 de minute.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: