Cât te costă să îți faci un testament în 2023. Actele de care ai nevoie pentru realizarea acestuia

Cât te costă să îți faci un testament în 2023. Actele de care ai nevoie pentru realizarea acestuia Sursa foto: Arhiva EVZ

Persoanele care sunt interesate să își facă un testament, de cele mai multe, ori se tem că vor plăti un preț ridicat dacă au mai multe bunuri. Mulți renunță să facă acest pas și din cauza timpului investit, dar adevărul este că aceste obstacole nu sunt atât de mari pe cât s-ar crede.

Mulți oameni consideră că vor fi nevoiți să dea mai mulți bani pentru onorariul notarului dacă au mai multe bunuri pe care vor să le treacă în testament. Adevărul este că normele privind tarifele notariale stabilesc un onorariu minim fix pentru autentificarea testamentelor. Acest lucru înseamnă că legea nu impuse un preț care să fie calculat în raport cu valoarea bunurilor lăsate prin testament. Prețul pentru un testament autentic la biroul notarial este de 360 de lei, indiferent de bunurile care vor fi trecut în acest act.

Tariful de 360 de lei include și TVA-ul, dar și taxa de înscriere în Registrul Național Notarial. Testamentul va fi redactat după indicațiile și voința testatorului, de notarul public. Este important de precizat că testamentul poate să fie scris chiar și de o terță parte, de preferat, o persoană cu studii juridice, cum ar fi un avocat sau consilier juridic. Prețul nu va suferi schimbări în această situație.

În cazul în care proprietarul bunurilor care fac obiectul testamentului nu se poate deplasa la notariat din cauza stării de sănătate sau din alt motiv întemeiat, notarul public poate veni la domiciliul/reședința sa sau în locul în care se află. Este recomandat ca în aceste situații să se apeleze la cel mai apropiat notar din zona în care se află testatorul. Deplasarea notarului va fi taxată suplimentar.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce acte ai nevoie pentru a realiza un testament

Persoanele care vor să realizeze un testament în anul 2023 vor avea nevoie de următoarele acte:

O altă cerință a testamentului este ca datele pentru indentificarea persoanei căreia i se vor lăsa bunurile să se regăsească clar în cuprinsul testamentului. Legatrul, cel care va primi bunurile din testament, trebuie să fie o persoană determinată sau determinabilă în momentul deschiderii succesiunii. Desemnarea legatarului se poate face şi prin arătarea calităţii care îl individualizează, precum soț, soție, copil, frate etc.

Totuși, pentru a fi mai sigur este de preferat ca testatorul să furnizeze o copie a actului de identitate a legatarului. În acest fel persoana căreia i sunt lăsate bunurile va fi găsită cu exactitate. Notarul public poate solicita, în anumite situații, ca doi martori să fie prezenți la momentul în care testatorul vine la notariat să realizeze testamentul, potrivit Gândul.ro.