Cât te costă refinanţarea unui credit imobiliar

Deşi pare o soluţie destul de bună pentru a vă mai micşora ratele lunare ale creditului ipotecar, va trebui să luaţi în calcul şi costurile care apar odată cu această mutare la o altă bancă.

În ultima vreme a crescut considerabil cererea pentru refinanţarea unui credit, acest lucru venind din partea celor care acum au probleme în achitarea ratelor, potrivit revistei "Capital". Problema este că foarte mulţi nu ştiu ce implică refinanţarea, care sunt costurile suplimentare.

Fără comision de rambursare anticipată

Astfel că un debitor care are un împrumut ipotecar în euro şi vrea să-l refinanţeze, din care mai are de plătit încă 30.000 de euro pe 25 de ani, poate face acest lucru contractând un nou credit pe aceeaşi perioadă. Diferenţa este că dacă la vechiul credit avea o rată de 260 de euro, la noul credit aceasta va ajunge la un nivel de 237 euro, asta dacă alege produsul UniCredit Ţiriac Bank.

La BRD, rata este şi mai mică, aceasta ajungând la doar 204 euro, în timp ce la ING va fi cu 3 euro mai avantajoasă decât la BRD. Unele bănci au şi asigurare de viaţă, inclusă în rata la credit.

Potrivit mult disputatei Ordonanţe de urgenţă nr. 50/2010, creditorii nu mai pot percepe comisionul de rambursare anticipată a vechiului credit dacă dobânda acestuia era variabilă. Cu toate acestea, clientul va plăti un comision de analiză a noului dosar pentru împrumut. Astfel că, bănci precum Emporiki, Intesa Sanpaolo şi Bancpost percep un comision de 2%. Sau în alte cazuri se percepe o taxă de administrare lunară a creditului. BRD şi Garanti cer 0,15%, iar OTP Bank doar 0,10%. Potrivit sursei citate, cheltuielile cu evaluarea imobilului şi schimbarea ipotecii sunt suportate tot de clienţi.

"Pentru un imobil evaluat la 40.000 de euro şi un credit din care au rămas de plată 30.000 de euro, taxele notariale aferente schimbării ipotecii (extras de carte funciară, verificare procură, onorariu cabinet notarial) vor fi de circa 1.200 de lei", arată revista "Capital".

Comisioanele pentru evaluarea imobilului pot ajunge până la 350 de lei, în funcţie de valoarea imobilului.

Alte comisioane de care nu scăpaţi

Pe lângă acestea mai sunt spezele sistemului internaţional de transfer Swift. Emporiki are taxele de mesaj swift de transfer în euro - 0,2% din suma emisă (minimum 20 de euro, maximum 1.000 de euro), la care se mai adaugă 15 euro.

Gradul de îndatorare maxim admis variază între 50%, la ING şi Bancpost, până la aproape 70%, la Millennium, Emporiki şi CEC Bank. Sunt acceptate mai multe tipuri de venituri, iar unele bănci acceptă şi până la trei codebitori, la Intesa Sanpaolo, spre exemplu.