Cât şi cum poluează Google

Două utilizări ale motorului de căutare online Google produc o cantitate de dioxid de carbon echivalentă cu cea emisă de un ceainic în fierbere, conform unui cercetător de la Universitatea Harvard, scrie BBC.

Fizicianul american Alex Wissner-Gross a desfăşurat o investigaţie ştiinţifică asupra impactului pe care îl are folosirea motorului de căutare Google asupra mediului. Impactul pe care tehnologia informaţiei îl are asupra mediului înconjurător a atras atenţia ecologiştilor.

Într-un comunicat, Google a spus că va aborda problema cu "seriozitate", adăugând că "energia folosită pentru fiecare căutare pe Google este minimă". Un studiu recent a estimat că sectorul global IT a generat mai multe gaze de seră decât toate companiile aeriene la un loc.

PC-ul ne consumă oxigenul Studiul efectuat de Wissner-Gross a găsit că orice căutare pe Google, efectuată de pe un computer desktop, produce 7 grame de dioxid de carbon.  Academicianul de la Harvard spune că emisiile de carbon rezultate din consumul de electricitate al computerului şi de energia consumată de marile centre de informaţii operate de Google în toată lumea.

Deşi motorul de căutare american este renumit pentru răspunsul rapid pe care îl oferă, Wissner-Gross precizează că Google reuşeşte acest lucru pentru că foloseşte mai multe centre de gestionare a datelor în acelaşi timp, care produc mai mult dioxid de carbon decât competitorii săi. Conform studiului, în fiecare secundă pe care o petrecem pe internet, producem emisii de 0,02 grame de dioxid de carbon. Nu este o cantitate mare, însă în fiecare zi sunt efectuate peste 200 de milioane de căutări pe internet.

Într-un comunicat Google a anunţat că a proiectat şi constuit "cele mai eficiente centre de gestionare a datelor din lume". "De fapt, în timpul în care Google rezolvă căutarea, computerul personal foloseşte mai multă energie decât folosim noi pentru a răspunde căutării", se menţionează în comunicat.