Potrivit celor mai pesimiste scenarii, piaţa s-ar putea debloca abia peste 2-3 ani.
Cât va continua scăderea preţurilor în segmentul imobiliar? Este întrebarea care îi frământă pe mulţi români, dar la care nimeni nu poate da încă un răspuns cert. Unii dezvoltatori speră ca măcar la finele anului viitor să apară semne de revenire a pieţei, adică atât a vânzărilor, cât şi a preţurilor.
Pe de altă parte, cei mai mulţi oameni aşteaptă încă să mai vadă scăderi ale preţurilor proprietăţilor. "Cererea se subţiază pe zi ce trece. Faţă de toamna lui 2009, cererea a scăzut la jumătate, mai ales pe segmentul apartamentelor vechi. Asta şi în urma politicii băncilor de a-i direcţiona pe clienţi către imobilele noi, pentru că pe cele vechi le subevaluează mult sau nu vor să le finanţeze", ne-a declarat Nicuşor Enciu, broker imobiliar în cadrul Apulum 94.
El a adăugat că nevoia de locuinţe este mare în România, dar puterea de cumpărare e o problemă. "Optimiştii spun că cel puţin după un an se vor vedea semne de revenire a pieţei, ceilalţi văd 2-3 ani de blocaj. Eu fac parte din prima categorie, sper ca peste un an-un an şi ceva să se facă mai multe tranzacţii", a spus Enciu.
În opinia sa, evoluţia pieţei va depinde şi de cum va arăta programul Prima Casă 3, dacă se va lansa.
Apartamentele vechi, sub presiune
El a adăugat că, deocamdată, oferta de apartamente este foarte mare şi preţurile vor continua să scadă în iarna aceasta, mai ales la locuinţele vechi şi îndeosebi la cele construite înainte de cutremurul din 1977.
Alex Rădulescu, Senior Account Manager la Domus Stil, speră ca spre finalul anului următor să apară o mică îmbunătăţire a pieţei. "Nu se ştie ce va fi, din cauza situaţiei economice dificile. La apartamentele vechi, preţurile sunt încă mari. Singurul lor avantaj ar fi poziţia, altfel nu văd de ce ai alege unul vechi", afirmă Rădulescu.