Analiştii politici sunt de părere că prezenţa alegătorilor români la vot în ziua de 11 decembrie se va menţine la un procent de 40%-50%.
De asemenea, analiştii şi sociologii afirmă că sărbătorile nu sunt un factor determinant în privinţa prezenţei alegătorilor la urne, dar e de aşteptat ca aceasta să scadă în cazul unor prognoze meteorologice nefavorabile, informează agerpres.ro.
În opinia lui Cristian Pîrvulescu, analist politic, scăderea mobilităţii românilor la vot, din 1990 încoace, s-a datorat organizării separate a alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare.
"După 1990, când alegerile au fost simultan prezidenţiale şi legislative, iar prezenţa la scrutin a fost de 86%, mobilizarea la vot a intrat inevitabil într-o tendinţă de scădere, trecând la 76% în 1992 şi 1996, pentru a scădea deja la 65% în 2000. În 2004 a fost de 58% pentru ca în 2008 să ajungă la 39%, iar în 2012 la 41%. Acest fapt s-a datorat, cel mai probabil, separării alegerilor parlamentare de cele prezidenţiale. Cum condiţiile nu s-au schimbat faţă de 2008 şi 2012, prezenţa nu va fi cu mult mai mare", spune analistul.
Alfred Bulai, sociolog, vede o posibilă explicaţie pentru acest procent de prezenţă în faptul că românii şi-au pierdut interesul pentru alegerile parlamentare. El susţine că electorii preferă, mai degrabă, să îşi exprime părerea prin vot când vine vorba de alegerea şefului statului sau de rezolvarea problemelor comunităţilor locale.
"Prezenţa va fi în logica a 50%, undeva în marja normală pentru că miza este şi nu este mare. Adică nu este la fel de mare ca la alegerile prezidenţiale, unde de regulă este cel mai mare interes, dar nu este nici la nivelul localelor, unde iarăşi există un interes mare pentru că este o implicare a tuturor la nivel local. Depinde, însă, de foarte multe lucruri care se vor întâmpla în această campanie, cât de spectaculoasă şi incitantă este. Deocamdată, senzaţia mea este că nu se întâmplă ceva dramatic, semnificativ, încât să urnească o populaţie mare. Deci, va fi o prezenţă mai mică decât în 2014, dar în jurul a ceea ce este de obicei", declară Alfred Bulai.