Evenimentul Zilei > Actualitate > Cât de sigur este sexul după infarct
Cât de sigur este sexul după infarct

Cât de sigur este sexul după infarct

Sexul are multiple beneficii asupra sănătăţii: reduce riscul unui atac de cord, ori a unui atac cerebral, îţi linişteşte nervii şi îţi ajută sistemul imunitar. Mai mult decât atât, sexul te face să te simţi fantastic. Însă, atunci când ai suferit un atac de cord, teama te poate ţine departe de sex. Când este sigur să începi să ai din nou o viaţă intimă activă după un atac de cord? Te poate duce sexul dincolo de limită?

Cu aceste întrebări şi temeri, nu este de mirare că mulţi dintre cei care au supravieţuit unui infarct sunt îngrijoraţi atunci când vine vorba despre reluarea relaţiei intime. Gândurile cu privire la riscurile asociate sexului şi la cât de performant ar fi în pat, pot induce pacientului o stare de anxietate şi depresie. Fie că a avut un stil de viaţă sănătos, ori mai neglijent, pacientul care a supravieţuit unui atac de cord se simte trădat de propriul corp şi se întreabă dacă se va repeta din nou, ori, dacă, sexul îi poate provoca moartea.
În realitate, în timpul actului sexual, ritmul cardiac creşte până la 130 de bătăi pe minut. Creşte şi tensiunea arterială, însă puţin. Pulsul şi tensiunea ridicate ajung la un nivel similar multor activităţi şi exerciţii pe care pacientul le realizează în timpul zilei, fără teama că ar face un nou atac de cord: transportul sacoşelor de cumpăraturi de la maşină până în apartament sau urcarea mai rapidă a scărilor. Astfel, dacă un supravieţuitor al infarctului face deja aceste activităţi şi nu resimte apoi oboseală în piept sau dacă nu are o respiraţie greoaie, atunci poate face sex liniştit.

Legenda morţii subite în timpul actului sexual

Unii mai au teama scenelor din filme sau a situaţiilor relatate în ziarele de tip tabloid: moartea subită în timpul actului sexual. De fapt, situaţiile sunt atât de rare, încât mai puţin de un procent din numărul deceselor cauzate de un infarct este pus pe seama acestei cauze.

Chiar şi aşa, toţi medicii încurajează pacienţii să fie atenţi. Obligatoriu, înainte de reluarea relaţiilor intime este necesară o discuţie cu medicul şi acordul acestuia. Fără a exista o regulă precisă, în majoritatea cazurilor, o persoană care a trecut printr-un infarct poate face sex la 4-6 săptămâni după incident.
O grijă mai mare trebuie să o acorde cei care au suferit o intervenţie bypass. Pacienţii au de aşteptat în acest caz mai mult timp, până la 6-8 săptămâni. Chiar şi aşa, medicii recomandă evitarea poziţiilor care ar adăuga presiune sau greutate asupra sternului. Poziţia cea mai sigură pentru aceşti pacienţi este cea în care ambii parteneri stau unul lângă celălalt.
În perioada recuperării, medicii recomandă exerciţii fizice speciale, cu ajutorul unui antrenor, care să ajute pacientul să-şi reintre în formă. Sugestia specialiştilor este ca toţi cei care s-au confruntat cu această situaţie să nu lase infarctul să le controleze viaţa intimă, în schimb, să lase sexul să le îmbunătăţească activitatea cardiacă.