Evenimentul Zilei > International > Cât de periculoasă e relaxarea restricțiilor? Iată ce se întâmplă în China și Germania!
Cât de periculoasă e relaxarea restricțiilor? Iată ce se întâmplă în China și Germania!

Cât de periculoasă e relaxarea restricțiilor? Iată ce se întâmplă în China și Germania!

Dacă majoritatea țărilor europene abia încep să renunțe la măsurile de restricționare impuse pentru a stăvili răspândirea SARS-Cov-2,  alte state sunt ceva mai avansate, Ce concluzii putem trage din evoluția pandemiei în China, Germania sau Danemarca, aflăm din ziarul francez Les Echos!

Numai că rata de infectare a crescut din nou în ultimele zile. Rata de reproducere a virusului – numărul de persoane pe care o persoană infectată le poate infecta – a fost de 1,1 sâmbătă seara, în creștere de la cifra de 0,65 din data de 6 mai. O rată mai mare decât nivelul sub care se presupune că se va reduce epidemia.

Câteva noi focare de infecție au fost identificate în ultimele zile la câteva abatoare, în special din regiunea Turingia (Est). De asemenea, un canton german din Renania de Nord-Westfalia a decis să revină vineri la restricțiile de circulație.

De la începutul epidemiei, Germania a înregistrat 172.626 de cazuri de contaminare și 7.661 de decese, potrivit Universității Johns Hopkins.

 Fără o revenire a cazurilor, pentru moment, în Austria

Totuși, recidiva epidemiei observată în aceste țări nu pare a fi inevitabilă. Austria, prima țară europeană care a început relaxarea la 14 aprilie, în special prin redeschiderea magazinelor, a indicat la data de 5 mai că nu s-a înregistrat o creștere a cazurilor de infecție.

Țara, mai puțin afectată de epidemie, a introdus restricții de deplasare pe data de 16 martie pentru a limita răspândirea virusului. După o lună și jumătate, ministrul austriac al sănătății, Rudolf Anschober, a considerat că situația din țară este „constantă” și „stabilă”. „Am finalizat cu succes această primă fază de deschidere”, a spus el, subliniind că rata zilnică de creștere a numărului de contaminări a fost de 0,2%.

Cu toate acestea, este încă prea devreme pentru a evalua impactul celei de-a doua faze de deschidere a țării, care a avut loc la începutul lunii mai și care a prevăzut în special redeschiderea saloanelor de frumusețe și a centrelor comerciale. Austria a înregistrat 15.961 de cazuri de infecție și 623 de decese de la începutul epidemiei.

Distanța fizică își dovedește eficacitatea în școlile daneze

La mijlocul lunii aprilie, Danemarca a ales să redeschidă largi sectoare ale economiei sale. Spre deosebire de majoritatea țărilor afectate de coronavirus, Danemarca a optat pentru redeschiderea creșelor și a școlilor. O strategie care pare eficientă.

Potrivit Institutului Danez de Stat pentru Supravegherea Bolilor Infecțioase, Statens Serum Institute, rata de infectare a fost de 0,7 în prima săptămână a lunii mai, în scădere de la 1,0 pe 22-24 aprilie. Aceasta înseamnă că cineva cu Covid-19 infectează acum doar 0,7 alte persoane. La jumătatea lunii martie, cifra era de aproape 2,0.

„Faptul că rata infecției a rămas stabilă, sub pragul de 1 săptămâna trecută, este un semn că prima fază a redeschiderii nu a însemnat încă o creștere a ratei de contaminare”, a declarat Tyra Grove Krause, director la Statens Serum Institut.

„Acest lucru se datorează probabil eforturilor enorme făcute în școli pentru a menține distanța fizică și a garanta niveluri bune de igienă. Dar indică, de asemenea, că oamenii în general continuă să fie precauți. De la începutul epidemiei, 533 de persoane au murit în țară și 10.789 s-au infectat cu noul coronavirus.

 Redeschiderea în Norvegia nu revigorează epidemia

Aceeași situație și în Norvegia. Aceasta este printre primele țări din Europa care și-a redeschis „barnehager”, echivalentul creșelor și grădinițelor, pe data de 20 aprilie, apoi școlile primare cu o săptămână mai târziu.

Începând cu 27 aprilie, saloanele de coafură, fizioterapeuții și alte servicii de îngrijire sunt autorizate să practice și în țară.

„Nu s-a constatat încă un efect negativ al redeschiderii școlilor asupra situației epidemiologice”, a declarat luni Frode Forland, un funcționar superior din cadrul Institutului Norvegian de Sănătate Publică.

„Dacă relaxarea măsurilor ar fi avut un astfel de efect, astăzi ar fi trebuit să vedem o creștere a numărului de infecții”, a adăugat Forland.

Doar șapte cazuri noi de coronavirus au fost raportate duminică oficial în Norvegia, ceea ce a dus la un bilanț de 8.106 de la începutul epidemiei. 224 de oameni au murit în această țară de 5,4 milioane de locuitori.

 

PAGINA ANTERIOARA

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: