Firmele lăsate fără peste 5 miliarde de lei din TVA, dar obligate să plătească din banii lor concediile medicale, plus proiecte publice lăsate fără finanțare - acestea sunt sursele „găurii” bugetare găsite la preluarea guvernării, spune noul premier Ludovic Orban
El a explicat că, în comparație cu anul trecut, când deficitul era 1,6%, acum există și foarte multe cheltuieli care trebuiau realizate în conformitate cu legea nu au fost făcute.
Întrebat de moderatorul Victor Ciutacu ce fel de chaltuieli sunt acestea, Ludovic Orban a răspuns că sunt trei exemple mari. „Rambursările de TVA către firme. Cam lunar trebuie să ramburseze în jur de 1,8,-1,9, 2 miliarde rambursările de TVA. Rambursările se fac în conformitate cu legea, după un anumit mecanism și la un anumit termen maxim”. „La ora actuală există întârziere în rambursările de TVA care cifrează în jur de de 5-5,2 miliarde. Ăştia sunt bani care trebuiau dați înapoi firmelor. Firmele nu beneficiază de banii la care aveau dreptul în conformitate cu legea, pentru că PSD-ul a pus pe spinarea companiilor, nerambursându-le TVA-ul, cheltuieli pe care le-au făcut și mai ales menținerea artificială a deficitului, au ascuns faptul...”, a mai spus Orban.
Iată cum a decurs discuția Orban-Ciutacu:
Realizator: De ce nu a făcut-o statul, domnule Orban? Dacă era obligaţie legală.
Ludovic Orban: Cine să o facă?
Realizator: ANAF-ul, că ANAF-ul trebuie să dea TVA-ul înapoi.
Ludovic Orban: Păi bineînţeles că nu au făcut.
Realizator: A existat un ordin, nu daţi banii la firme?
Ludovic Orban: Ei, a existat ordin. Credeţi că și-a asumat Teodorovici sau altcineva din guvernul ăsta?
Realizator: Şi atunci?
Ludovic Orban: Păi ăștia au modificat prin ordonanță de urgență Legea responsabilității fiscal-bugetare pentru ca premierul și ministrul finanțelor să nu mai fie obligați, așa cum prevedea legea, să dea declarație pe proprie răspundere când prezintă bugetul în Parlament privitor la veridicitatea informațiilor care stau la baza alcătuirii bugetului.
Realizator: Ok.
Ludovic Orban: Doi...
Realizator: Deci primul exemplu a fost ăsta, cu ANAF-ul care nu a returnat TVA de 5,2 miliarde, da?
Ludovic Orban: Sigur că da. Toate sunt pe spinarea mediului privat.
Realizator: Bun. Doi.
Ce se întâmplă cu investițiile: „Multe companii au început să strângă utilajele”
Ludovic Orban: Doi. PNDL - la ora actuală există lucrări avizate, situații de lucrări avizate şi plăţi care trebuiau făcute, deja au început în multe comune companiile să strângă utilajele, pentru că nu sunt plătite.
Realizator: În sumă de cât?
Ludovic Orban: În sumă de peste 5 miliarde.
Realizator: Şi cu cât au depăşit scadenţele? Că nu știu, se plătește la 60 de zile, la 90 de zile, habar nu am. Poate sunt cu termene.
Ludovic Orban: Variază. Ei şi-au consumat bugetul, cred că au terminat bugetul în urmă cu o lună jumate, cred că au făcut ultimele plăţi.
Ludovic Orban: Deci, bugetul care era pe tot anul, bugetul care era pe tot anul de la Ministerul Dezvoltării pentru PNDL...
Realizator: E terminat?
Ludovic Orban: A fost consumat, da, nu mai există niciun leu. Deci, la ora actuală, dacă nu facem...
Realizator: Deci am pus 5,2 miliarde la TVA, 5 miliarde plăţi restante la PNDL.
Ludovic Orban: Ascultaţi-mă, de-aia am şi dat drumul la rectificarea bugetară, pentru că dacă nu facem rectificarea bugetară, nu putem să alocăm sume suplimentare pentru a plăti aceste lucrări, care au fost efectuate...
Realizator: Şi o faceţi cu ce? Tipăriţi bani?
Ludovic Orban: Nu tipărim bani. Încercăm să reaşezăm cheltuielile. Evident, va fi un deficit, că nu, lucrurile sunt clare. După părerea mea, nu există nicio șansă de a ne menține ținta de deficit, care a fost minţită.
Realizator: Deci sărim de 3%, da?
Ludovic Orban: Gândiţi-vă, gândiți-vă că nu noi am executat bugetul. Zece luni și ceva, până în 4 noiembrie, când a fost învestit guvernul pe care îl conduc, ei au executat bugetul, ei au efectuat toate cheltuielile, ei au o rată de colectare...
Realizator: Chestia asta diferă foarte mult de comportamentul fiscal din ceilalţi ani? Asta vă întreb.
Ludovic Orban: Păi mai diferă. De exemplu...
Realizator: Nu în fiecare an, la sfârşit, se trezesc toţi că nu mai au bani şi fac rectificări?
Ludovic Orban: În ceea ce priveşte... A existat în fiecare an, de când e PSD-ul, au rostogolit de pe un an pe altul cheltuieli.
Realizator: Doar de când e PSD-ul?
Ludovic Orban: Au rostogolit de pe un an pe altul cheltuieli, adică au trecut cheltuieli care trebuiau efectuate în luna noiembrie, decembrie, a anului, să spun, 2019, le treceau pe 2020.
Realizator: Dar ei sunt singurii care au făcut asta?
Banii de concedii medicale, suportați de firme, nu de buget
Ludovic Orban: Trei - plata din bugetul Casei de Asigurări Sociale a concediilor medicale, care și asta e, iarăși, pusă pe spinarea angajatorilor.
Realizator: În sumă de...?
Ludovic Orban: Încă nu am făcut o estimare totală, pentru că am descoperit inclusiv concedii medicale de 10 luni, care nu sunt plătite. Ne ducem să verificăm exact care este cuantumul, dar și aici cred că sunt câteva miliarde - 2, 3 miliarde.
Realizator: Ajungem la 12, 13, până la 28...
Ludovic Orban: Nu avansez. Pe lângă asta, în raport cu planificarea, de unde îți mai apare un deficit suplimentar? În raport cu planificarea încasărilor la buget, nu s-au încasat sumele care au fost prevăzute să fie încasate. Gândiţi-vă, noi suntem...
Realizator: Asta e /.../ a tuturor guvernelor, domnule Orban - încasarea.
Ludovic Orban: Da, dar nu s-a ajuns niciodată atât de jos. De regulă, veniturile, veniturile la bugetul statului au reprezentat 29% din Produsul Intern Brut, au fost ani în care am depășit 30%. Nu pot să fie 26% veniturile statului din Produsul Intern Brut. Avem cea mai mare evaziune fiscală la TVA din toată Europa și suntem statul care astăzi colectăm ca venituri cel mai mic procent raportat la Produsul Intern Brut. De regulă, celelalte țări - cred că ţara cu cea mai mică colectare are 31 sau 32% din Produsul Intern Brut venituri la bugetul statului.
Realizator: Domnule Orban, hai să lămurim, nu îmi place să rămână neclară povestea: asta echivalează cu faptul că au furat PSD-iştii banii şi au fugit cu ei acasă sau pur și simplu au cheltuit sau au angajat mai mult decât își puteau permite să plătească?
Ludovic Orban: Au angajat mai mult decât îşi puteau permite.
Realizator: Adică nu e jaf la modul propriu, au intrat în casierie şi au fugit cu banii?
Ludovic Orban: Asta nu... Au fugit cu banii... Au angajat cheltuieli pentru care nu existau resurse, pe de o parte. Foarte multe cheltuieli care nu erau neapărat necesare.
Realizator: Asta e chestie de oportunitate.
Ludovic Orban: Vă dau un exemplu, cheltuieli materiale, servicii, sunt vreo 36%, da. Au crescut cu 26% cheltuielile de personal în 2019 față de 2018. E cea mai mare creştere.
Urmează concedieri. Câți oameni pleacă
Realizator: Vă permiteţi dumneavoastră să reduceţi drastic personalul bugetar /.../?
Ludovic Orban: Cu siguranță că am început acest efort de redimensionare...
Realizator: Aţi început cu demnitarii şi, hai să spun, sinecuriştii PSD-ului, dar sistemul bugetar are un milion şi ceva de oameni...
Ludovic Orban: Nu e adevărat. Domnule Ciutacu, nu e adevărat. Deci am pornit. În primul rând, am restrâns numărul de ministere. Avem 16 ministere, raportat la 28.
Realizator: Da, dar alea desfiinţate au fost preluate de celelalte, domnule Orban.
Ludovic Orban: Nu au fost preluate, că nu prea e decât o mică parte din personalul unei entităţi care a existat. Acum oamenii trebuie să ştie că dacă ai o structură administrativă cu personalitate juridică, doar o parte dintre angajații structurii respective prestează efectiv servicii către cetățean sau derulează activități care sunt în interesul public. Foarte mulți angajați sunt angajați pentru servicii de suport, cum ziceau pe vremuri, TESA. Adică ai personal economic, buget -finanțe, juridic, audit. În momentul în care comasezi două ministere sau două agenții sau două autorităţi, evident că îți dispare o parte importantă din toți cei care asigurau activităţi...
Realizator: Şi oamenii aceia ce fac? Pleacă pe stradă, pleacă acasă?
Ludovic Orban: Oamenii aceia sunt disponibilizați în măsura în care își găsesc la vreun concurs locuri de muncă prin alte instituții publice. Dacă vor să rămână în sistemul public, o să fie angajați, dacă sunt buni și dacă câştigă concursurile respective, dacă nu, există criză pe piața forței de muncă, domnule Ciutacu?
Realizator: Aveţi o estimare, un cuantum de oameni care ar putea pleca?
Ludovic Orban: Niciodată nu o să obţineţi o cifră de la mine. Dimensionarea aparatului administrativ într-un minister, într-o agenție se face în funcție de obiectivele pe care le are, de activitățile pe care le desfășoară, de volumul de servicii.
Realizator: Da, dar decizia va trebui să fie transparentă. Dacă aţi dat afară 200 dintr-un minister, trebuie să anunțați că aţi dat 200 afară dintr-un minister.
Ludovic Orban: Păi, asta se va vedea, că nu mă lăsaţi să termin.
Realizator: Vă rog!
Ludovic Orban: Deci, am dat ordonanța de urgență privind restructurarea guvernului. Ăsta a fost primul pas, al doilea pas sunt hotărârile de guvern de organizare şi funcţionare a fiecărui minister. Al treilea pas este auditul entităților care sunt în subordinea guvernului și în subordinea ministerelor, în care în mod evident din acest audit o să rezulte niște optimizări, o eficientizare, o concentrare a anumitor activități.