Ambulanța Cluj l-a lăsat pe un bătrân de 74 de ani să aștepte 14 ore, înainte de a fi transportat de urgență de la Spitalul Orășenesc Huedin la Unitatea de Primire a Urgențelor Cluj unde să fie operat de urgenţă.
Cazul s-a petrecut miercuri 22 octombrie 2014, în România secolului 21.
Bătrânul se numește Nicolae Lazăr și locuiește în satul Smida, județul Cluj. Nu are pe nimeni aproape decât niște vecini inimoși care au sărit să îl ajute când a avut nevoie. Unicul fiu al bătrânului a plecat la muncă în Irlanda fără a se interesa prea mult de cel care i-a dat viață.
În Smida, unde locuiește Nicolae Lazăr, un cătun de munte din Munții Apuseni, mai trăiesc în jur de zece familii. Miercuri dimineața, bătrânul nu a ieșit din casa în care locuiește, fapt ce le-a stârnit bănuieli vecinilor, doi clujeni care și-au construit o cabană în cătun. „De obicei îl vezi toată ziua prin curte cum are grijă de calul lui şi de gospodărie. Miercuri dimineaţa nu l-am văzut şi atunci am mers să vedem ce s-a întâmplat. Domnul Lazăr era căzut pe podeaua camerei şi era aproape paralizat de frig. Am sunat la 112 şi am anunţat cazul”, povesteşte Mircea Tripon, vecinul cu suflet al bătrânului Lazăr.
După zece ore tot nu a ajuns la spitalul de urgenţă
Apelul a fost făcut la 112, miercuri dimineaţa la ora 9.30, iar după mai bine de o oră, o ambulanţă SMURD a ajuns la Smida şi l-a preluat pe Nicolae Lazăr care era în stare grav, cu fractură deschisă de femur. „Ne-au spus că îl vor transporta la Huedin, unde va primi primul ajutor medical iar mai apoi va fi transportat la Cluj, cel mai probabil al Spitalul de Ortopedie. Am decis să ne interesăm de soarta domnului Lazăr, şi aşa am sunat pe la ora 17 la Spitalul din Huedin de unde, şocaţi, am aflat că pacientul e tot acolo, pe o targă în holul de la urgenţă, deoarece nu există o ambulanţă care să îl transporte la spitalul din Cluj”, mai spune Mircea Tripon.
La ora 20.30, reporterul EvZ a sunat la spitalul din Huedin şi a aflat de la asistenta şefă că pacientul se află tot acolo. „Am făcut domnu solicitări la ambulanţă de trei ori, prima dată la ora 13.00. De atunci am mai făcut încă două apeluri dar tot nu a venit. Pacientul este sedat ca să nu aibă dureri”, ne-a asigurat asistenta.
La Ambulanţă nu sunt maşini suficiente
Situaţia a fost transmisă directorului Staţiei de Ambulanţă Cluj, Horea Simu. În prima fază acesta a cerut un timp pentru a se lămuri după care a revenit şi a declarat, sec, că pacientul nu a fost transportat la Cluj pentru că nu există ambulanţe disponibile. „Toate maşinile sunt plecate la cazuri. La Staţia de la Huedin, ambulanţele sunt plecate la un caz de comă la Ciucea şi un alt caz la Fildu. La Cluj, ambulanţele sunt la accidente grave. Ne mai trebuie ambulanţe şi echipaje medicale şi trebuie să ne lasă să angajăm medici”, a spus directorul Simu.
Acesta nu a putut oferi un răspuns simplu la o întrebare la fel de simplă, de ce timp de zece ore nu s-a găsit o ambulanţă pentru a transporta la spital un bătrân de 74 de ani care trebuie operat de urgenţă. „Cazul de la Huedin e banal şi se va rezolva. Vom trimite o maşină cât de repede”, a conchis Simu.