Evenimentul Zilei > International > Cât de ipocrită poate fi Spania: Acum cinci zile a spus NU debarcării migranţilor, dar critică Italia
Cât de ipocrită poate fi Spania: Acum cinci zile a spus NU debarcării migranţilor, dar critică Italia

Cât de ipocrită poate fi Spania: Acum cinci zile a spus NU debarcării migranţilor, dar critică Italia

După ce Spania  respinge o navă plină cu imigranţi, acum îi face morală lui Salvini că nu acceptă debarcarea celor 134 de suflete aflate la bordul navei ONG-ului Open Arms. Acest frumos ambalaj de solidaritate al Spaniei ascunde multă ipocrizie şi veţi vedea mai jos de ce.
Aşadar, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene şi preşedintele Parlamentului UE fac presiuni asupra Italiei pentru  debarcarea imediată a celor 134 de migranţi aflaţi la bordul navei ONG-ului Open Arms, şi, de parcă nu era suficient, intervine şi primarul Barcelonei în dispută:
„Cruzimea la care asistăm de 15 zile nu are nicio justificare posibilă” – scrie pe Twitter Ada Colau – (primăriţa, activistă pentru drepturile omului, a Barcelonei). „A salva vieţi nu e doar o datorie morală, dar şi legală: UE trebuie să oblige pe Matteo Salvini să respecte legea. Îmi exprim tot sprijinul pentru Open Arms, să-i debarcăm!”.
Toate bune şi frumoase, toate  cu parfum de solidaritate. Păcat, însă, că Spania uită propriul trecut, de ipocrită, de şmecheră. Deşi, de fapt, de data aceasta şi-a exprimat disponibilitatea (alături de Germania,  Franţa, chiar şi România) de a primi pe cei 134 de migranţi de pe Open Arms, în trecut n-a fost atât de caritabilă. Nu este vorba de un trecut prea îndepărtat, să fie clar. Un trecut de doar 5 zile.

Spania, în fapt, în timp de Open Arms se afla încă în mijlocul Mediteranei şi cerea debarcarea a 31 de minori, a răspuns cu un sec NU. Căpitanul vasului, Marc Reig, luni de dimineaţă a trimis o scrisoare ambasadei spaniole din Malta, cerând ca Madridul să permită azil minorilor, garantând că toţi migranţii  „respectă cererile necesare pentru recunoaşterea ca refugiaţi”. Răspunsul la acea cerere a sosit de la ministrul Lucrărilor Publice spaniole, Josè Luis Abalos, care a afirmat: „Căpitanul nu are competenţa legală sau autoritatea pentru a cere azil pentru minori”.

Cu alte cuvinte, draga de ea, Spania, a răspuns la apelul ONG-ului (spaniol) întorcând spatele, iar acum primăriţa Barcelonei face morală Italiei.
În opinia lor, Italia nu respectă legile, dar Spania n-a făcut acelaşi lucru cu câteva zile în urmă?, se întreabă editorialista Giovanna Stella. 
– Cineva se face că nu înţelege că Peninsula e PLINĂ de migranţi?
– De ce s-a renunţat la operaţiunea UE,  „Sophia” care avea ca obiectiv tocmai supravegherea Mediteranei, a traficului cu miganţi?
– De ce Europa nu stopează o dată pentru totdeauna hemoragia aceasta de nenorociţi ai soartei, ajutându-i concret să rămână în ţările de origine?
– De ce n-au aplicat sfatul cunoscutului fotbalist de culoare, Mario Balotelli, născut în Italia, din părinţi ghanezi, care a recomandat tuturor statelor lumii cum să rezolve problema migranţilor foarte simplu?
”Plecaţi din ţările de unde vin migranţii, lăsaţi-i să se dezvolte singuri, nu le mai sugeţi cu lăcomie toate bogăţiile solului şi subsolului! Nu vă ajung sute de ani de când exploataţi fără milă, ca pe nişte sclavi, popoarele? Lăsaţi-i singuri, plecaţi de-acolo!’‘, a spus fotbalistul.