Cât de eficientă e o singură doză de vaccin contra Covid-19. Ultimele statistici şi cifre

Cât de eficientă e o singură doză de vaccin contra Covid-19. Ultimele statistici şi cifre

Cât de eficientă e o singură doză de vaccin contra Covid-19? Pornind de la această întrebare, jurnaliştii de la BBC au scris un amplu material în care explică cât de importantă este vaccinarea conform schemei recomandate de specialiştii din toată lumea, adică în două etape, cu doza iniţială şi cu rapelul.

Cât de eficientă e o singură doză de vaccin contra Covid-19? Din păcate, este o întrebare al cărei răspuns nu-l va mai afla niciodată doamna Colin Horseman (85 de ani).

În decembrie, octogenara a ajuns în spital din cauza problemelor cu rinichii. Nu după mult timp ea a contractat Covid-19. Starea ei de sănătate s-a agravat considerabil şi medicii au conectat-o la ventilator.

Câteva zile mai târziu a murit din cauza complicaţiilor. Cu mai puțin de trei săptămâni înainte de a decesa, Colin Horseman fusese vaccinată contra Covid-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

A fost printre primii oameni din lume care au primit prima doză a unui vaccin Covid-19, versiunea Pfizer-BioNTech. Trebuia să primească a doua doză cu două zile de a muri.

Cât de eficientă e o doză de vaccin contra Covid-19?

Sună cinic, dar cam atât de eficientă este o singură doză de vaccin contra Covid-19. Specialiştii o spun sec: dacă ai fost vaccinat doar cu prima doză şi renunţi la rapel, „pretinde că nu s-a întâmplat”.

Până vineri, 15 ianuarie 2021, în Marea Britanie au murit cel puțin 84.767 de persoane din cauza Covid-19. În acest context, autorităţile sanitare subliniază că majoritatea vaccinurilor necesită rapel pentru a funcționa.

Cuvântul rapel înseamnă revaccinarea unei persoane vaccinate în trecut, cu o cantitate mai mică de vaccin. Scopul este acela de a-i întări și a-i prelungi imunitatea dată de vaccinarea inițială.

„Luați vaccinul MMR - rujeolă, oreion și rubeolă - care este administrat copiilor din întreaga lume pentru a preveni aceste infecții mortale din copilărie.

Aproximativ 40% dintre persoanele care au primit o singură doză nu sunt protejate de cei trei viruși, comparativ cu 4% dintre cei care au avut a doua doză.

Persoanele din primul grup au de patru ori mai multe șanse să ia rujeola decât celelalte. Şi au existat focare în locuri în care o proporție ridicată de oameni nu au finalizat programul complet de vaccinare MMR”, arată BBC.

Cât de eficientă e o doză de vaccin contra Covid-19?

„Motivul pentru care oamenii sunt atât de dornici de rapeluri și le consideră atât de vitale? Ele te cam trimit în acest alt tip de reglaj fin al răspunsului tău imun”, a declarat Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College din Londra. „Cum funcționează vaccinurile de rapel? Când sistemul imunitar întâlnește pentru prima dată un vaccin, acesta activează două tipuri importante de celule albe din sânge.

În primul rând sunt celulele B din plasmă, care se concentrează în principal pe producerea anticorpilor. Din păcate, acest tip de celulă este de scurtă durată.

Deci, deși corpul dumneavoastră poate înnota în anticorpi în doar câteva săptămâni, fără a doua injecţie acest lucru este adesea urmat de un declin rapid”, se arată în articolul postat de BBC.

Cât de eficientă e o singură doză de vaccin contra Covid-19?

„Apoi există celulele T, fiecare dintre ele fiind special adaptată pentru a identifica un anumit agent patogen și a-l ucide.

Unele dintre acestea, celulele T cu memorie, sunt capabile să rămână în organism timp de zeci de ani până când se împiedică de ținta lor.

Ceea ce înseamnă că imunitatea la vaccinuri sau infecții poate dura uneori toată viața. Dar, în mod esențial, nu veți avea multe de acest tip de celulă până la a doua întâlnire.

Doza de rapel este o modalitate de a expune din nou corpul la antigeni - moleculele de pe agenții patogeni care declanșează sistemul imunitar - pentru a iniția partea a doua a răspunsului”, mai arată sursa citată.

„Așadar, odată ce ați avut rapelul, veți avea o frecvență mai mare a celulelor T de memorie și, într-o oarecare măsură, pentru dimensiunea grupului de celule B de memorie pe care le veți avea.

De asemenea, ele vor produce anticorpi de calitate superioară”, a completat Danny Altmann.

Cât de eficientă e o singură doză de vaccin contra Covid-19

„La a doua expunere la același vaccin sau agent patogen, celulele B care au rămas înainte sunt capabile să se împartă rapid. Totodată, ele sunt capabile să creeze o mulțime amenințătoare de descendenți. Iar asta va duce la o a doua creștere a cantității de anticorpi care circulă.

A doua doză inițiază, de asemenea, procesul de «maturizare a celulelor B». Asta implică selectarea celor imature cu cei mai buni receptori pentru legarea la un anumit agent patogen.

Acest lucru se întâmplă în timp ce sunt încă în măduva osoasă - unde se produc celule albe din sânge - și apoi se deplasează spre splină pentru a termina dezvoltarea.

Asta înseamnă că celulele B nu numai că sunt mai numeroase după aceea, dar anticorpii pe care îi produc sunt mai bine vizați.

Între timp, celulele T cu memorie proliferează rapid. Se crede deja că au jucat un rol critic în timpul pandemiei actuale, împiedicând unii oameni să dezvolte Covid-19 sever.

Deși este posibil ca virusul să fi circulat la nivel global doar începând cu decembrie 2019, există unele dovezi că celulele T ar fi „văzut” şi înainte alte coronavirusuri... precum cele care provoacă răceala comună, ceea ce le-a permis să recunoască Covid-19”, se mai arată pe BBC.

„Deci, cât de eficientă este o singură doză din fiecare vaccin Covid-19?”

„Într-un moment în care răspunsul este mai urgent ca niciodată este, de asemenea, surprinzător de complicat. Guvernul britanic a decis să întârzie a doua doză pentru toate vaccinurile Covid-19 . Adică de la 3-4 săptămâni la 12. Rusia testează un regim de doză unică de vaccinul său Sputnik V numit Sputnik-Light. Iată ce știm până acum.

Statistici şi cifre despre vaccinul Pfizer-BioNTech. Conform datelor Pfizer publicate în decembrie 2020, vaccinul Pfizer-BioNTech are 52% eficienţă după prima doză.

Au fost 36.523 de participanți la studiul de fază a treia. Adică la etapa finală a testului în care oamenii au primit fie două doze complete, la distanță de 21 de zile, fie un placebo. Cei care nu aveau simptome, adică 82 de persoane din grupul placebo și 39 din grupul vaccinat, au dezvoltat Covid-19.

Cu toate acestea, această protecție timpurie vine cu câteva avertismente importante. În primul rând, protecția nu începe până cel puțin în ziua 12. Până atunci, nu a existat nicio diferență între cele două grupuri. În al doilea rând, o doză este încă semnificativ mai puțin protectoare decât două.

Aceasta din urmă este 95% eficientă în prevenirea bolii după o săptămână. Dar există și o altă cifră care circulă pe internet și anecdotic, fiind servită pacienților de anumiți medici. Sugestia că prima doză este eficientă în jur de 90%.

Și aici devine puțin mai complicat. A doua estimare vine de la Comitetul pentru vaccinuri din Marea Britanie, JCVI. Oficialii lui au decis să calculeze eficacitatea vaccinului în mod diferit.