Evenimentul Zilei > Social > Cât de des trebuie să ne spălăm părul. De la un păr frumos și lucitor putem ajunge la probleme grave
Cât de des trebuie să ne spălăm părul. De la un păr frumos și lucitor putem ajunge la probleme grave

Cât de des trebuie să ne spălăm părul. De la un păr frumos și lucitor putem ajunge la probleme grave

Părul gras are o reputație proastă, dar sebumul pe care îl produce scalpul tău este vital pentru un păr sănătos și strălucitor.

În ciuda a ceea ce reclamele la șampon te fac să crezi, spălatul părului poate contribui în mod esențial la o zi proastă pentru părul tău. Părul care este complet lipsit de acest ulei natural și se poate simți aspru și dificil de coafat.

Americanii sunt obsedați de a fi curați. Nu este neobișnuit ca oamenii să își spele zilnic părul cu șampon astringent. Toată această curățare poate duce la un păr uscat și deteriorat. Dar obiceiurile par să se schimbe și asta pentru că oamenii au înțeles că nu e sănătos să te speli pe cap în fiecare zi.

Există un impuls din ce în ce mai mare pentru a renunța complet la șamponi. Mișcarea „no poo” a adus îngrijirea părului fără șampon în mainstream. Este din ce în ce mai frecvent ca oamenii să renunțe la șampon și să lase uleiurile naturale să se echilibreze cu ajutorul șampoanelor alternative sau a apei simple.

Cei mai mulți oameni nu simt nevoia să se spele zilnic, pe cap zilnic. Cât de des ar trebui să vă spălați părul depinde de destul de mulți factori. Răspunsul de bază, potrivit dermatologului integrativ Elizabeth Hughes, cu sediul în Seattle, este că ar trebui să îl spălați odată ce este gras și se simte murdar la atingere.

Ce influențează cât de des trebuie să vă spălați părul?

Există mai mulți factori care pot crește nevoia de a vă spăla părul.

Spălatul în funcție de vârstă

Senzația de păr uleios este cel mai mare vinovat din spatele a ceea ce considerăm a fi un păr „murdar”. Acesta poate lăsa părul moale și ciufulit. Cantitatea de ulei pe care o produce părul tău depinde de vârstă, genetică, sex și mediu. Copiii și adulții mai în vârstă nu produc la fel de mult sebum ca adolescenții sau adulții de 20 și 30 de ani. Deși este posibil să te fi luptat cândva cu un scalp gras, scalpul tău poate deveni încet-încet mai uscat pe măsură ce îmbătrânești.

„Există unele persoane cu un păr foarte fragil care se deteriorează ușor prin actul de spălare. Acele persoane ar putea dori să își spele părul o dată la două săptămâni. Există o gamă enormă de frecvențe în ceea ce privește frecvența cu care o persoană ar putea avea nevoie să își spele părul”, spune Hughes.

În acest caz este foarte bine să vă spălați părul o dată la două zile.

Tipul de păr

Părul drept și subțire trebuie spălat mai des decât părul creț sau ondulat. Părul drept este ușor acoperit de sebum, ceea ce înseamnă că pare gras mult mai repede. Părul gros, ondulat sau creț tinde să fie uscat, deoarece uleiul nu acoperă firele la fel de ușor. Sebumul este o parte importantă a buclelor frumoase și bine definite, deoarece părul creț are nevoie de mai multă hidratare pentru a rămâne moale și pentru a preveni încrețirea.

Părul afro-american are nevoie să fie spălat cel mai puțin. Spălarea excesivă, în special cu șampoane dure, poate deteriora părul și poate duce la căderea părului, mai ales atunci când este combinată cu tratamente chimice sau cu coafuri precum împletiturile strânse care trag de rădăcini. Persoanele cu bucle strânse sau cu părul texturat ar trebui să se spele pe cap nu mai mult de o dată pe săptămână sau o dată la două săptămâni, potrivit Academiei Americane de Dermatologie.

Transpirația

Nimeni nu este surprins de faptul că un antrenament transpirat îți poate strica coafura. Cât de mult transpiri este un factor important în ceea ce privește frecvența cu care trebuie să-ți speli sau cel puțin să-ți clătești părul. Transpirația poate răspândi sebumul și face ca părul să arate și să se simtă murdar. De asemenea, poate face ca părul tău să miroasă mai puțin proaspăt. Hughes recomandă spălarea cu șampon după antrenamentele transpirate și ori de câte ori purtați o pălărie sau o cască pentru perioade lungi de timp.

Produsele de coafură

Produsele de styling se pot acumula pe părul sau pe scalp și pot duce la iritații și deteriorări. Utilizarea frecventă sau intensă a produselor poate însemna că trebuie să vă spălați părul mai des decât dacă ați sări peste creme și spray-uri.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: