Cât de des se îmbată românii? Suntem pe locul doi în Europa. Vezi cine conduce clasamentul! Galerie foto

Cât de des se îmbată românii? Suntem pe locul doi în Europa. Vezi cine conduce clasamentul! Galerie foto

Când vine vorba despre frecvența bețiilor, statisticile europene sunt clare: românii ocupă locul doi. Practic, conform raportului Eurostat, 35% dintre conaţionali recunosc că se îmbată crunt cel puțin o dată pe lună.

Danezii ocupă primul loc în acest top care nu ne onorează deloc. În ceea ce privește consumul zilnic de alcool, Portugalia, Spania și Italia ocupă primele locuri în clasament. În comparaţie cu România, în aceste ţări nu se exagerează cu alcoolul. Majoritatea cetăţenilor îl consumă moderat.

VEZI GALERIE FOTO Poza 1/8

Deloc surprinzător pentru unii, dar cel mai mult beau persoanele peste 75 de ani. La polul opus, cei cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani consumă o cantitate minimă de alcool. Eurostat mai arată că în toate statele din Uniunea Europeană, bărbații au băut alcool mai des decât femeile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atenţie la mitul cu păhărelul zilnic

Într-o intervenţie la Digi24, psihiatrul Călin Bârleanu a vorbit despre acest subiect şi a demontat un mit. El a subliniat că nu există o „cantitate benefică” de alcool. „Domnule, bunicul meu bea un pahar de vin, o țuică, un păhărel de ceva în fiecare dimineață și a trăit până la 90 de ani”, a spus acesta.

Încă un aspect interesant reliefat de Călin Bârleanu: de fapt, în obiceiul de a consuma alcool nu este vorba despre o dependență. Nu! În prim-plan este doar un comportament susținut de grupul intim. Adică de familie. Văzând ce fac părinţii noştri, obişnuim să copiem acele gesturi fără să ne dăm seama.

În acest context, psihiatrul atrage atenţia că aceste „comportamente care au rădăcini sociale sunt cel mai greu de atacat”. Atenţie şi la efectele pe termen scurt ale consumului de alcool: poate fi vorba despre relaxare, despre diminuarea stresului şi reducerea inhibiției în unele cazuri, dar acestea vin la pachet cu probleme de memorie pe termen scurt pentru unii consumatori.

Consumul moderat de alcool şi toleranța

De asemenea, pot fi afectate atât vederea, cât şi coordonarea. Pe termen lung, un chiar şi consumul moderat de alcool poate dezvolta toleranță. Ce înseamnă asta? Ei bine, acesta este cel mai mare risc. De ce?

Pe fondul anumitor anxietăţi şi supărări, o persoană are tendinţa a-şi îneca amarul în alcool. Aşa se dezvoltă tolerenţa şi aşa se ajunge să fie mărită cantitatea de alcool în fiecare zi. Dependenţa de alcool se instalează şi corpul este serios afectat de tot felul de licori.

Mai mult, pot apărea probleme de concentrare, probleme de memorare, dar şi probleme de integrare în grupul social sau profesional. Psihiatrul consideră că datele Eurostat nu reflectă întru totul realitatea și sunt „extrem de optimiste”.

El susţine că mai ales în mediul rural, situația este și mai gravă: femeile beau cot la cot cu bărbații și sunt cunoscute multe cazuri în care și copiii încep să consume alcool alături de ei, conform digi24.ro.