Cariile, extracțiile sau fluorizările locale pentru copii se pot face gratuit la medici care au contracte prin sistemul public de asigurări.
Teoretic, tratamentele dentare pentru copii sunt gratuite până când aceștia împlinesc 18 ani, aici fiind incluse controlul, tratarea cariilor sau extracțiile.
În practică, însă, aceste proceduri pot fi făcute numai la medici care au contract cu o casă de asigurări de sănătate, iar părinții trebuie să plătească sume destul de consistente mai ales dacă vor un dispozitiv mai performant pentru îndreptat dinții. Aparatele dentare și controalele necesare pentru acestea ajung la mii de lei.
Program preventiv de cartier
Iuliana Aldea lucrează de mai bine de 30 de ani ca stomatolog, iar în urmă cu 10 ani și-a deschis un cabinet în cartierul Drumul Taberei din Capitală. Din proprie inițiativă a început un program preventiv cu o școală din zonă care nu are stomatolog.
„Preiau copii de la vârste mici care vin la mine până pleacă din școală. În ultimii ani, am observat o preocupare mai mare din partea părinților pentru a duce copiii la dentist, însă, din păcate, rețeaua de cabinete stomatologice din școli și grădinițe este la pământ. Cu ani în urmă, existau programe naționale pentru depistarea precoce a cariilor, iar educația copiilor se făcea în mod serios”, spune cu apăsare stomatologul.
În ceea ce privește sumele care sunt decontate prin asigurări pentru tratarea danturii copiilor, medicul spune că acestea sunt mici. „Teoretic, asigurările acoperă procedurile, însă costurile materialelor nu sunt corelate cu cele pe care le decontează casa de asigurări”, mai explică Iuliana Aldea. Pentru o extracție, asigurările publice plătesc în jur de 20 de lei, iar pentru fluorizări locale sub 10 lei.
„Spre exemplu, în luna decembrie, am luat de la asigurări în jur de 700 de lei, un cabinet în care lucrează doi dentiști. Au fost și luni în care am acordat pentru copii servicii de 2.500 de lei”, mai spune medicul. În ceea ce privește aparatele de îndreptat dinții, acestea sunt plătite de asigurări doar în anumite condiții. Spre exemplu, se decontează aparatele ortodontice mobile doar dacă copilul are tulburări funcționale - are probleme pentru că și-a supt degetul. Cei mai mulți părinți trebuie însă să plătească din buzunar aparatele de îndreptat dinții. Cele fixe, spre exemplu, costă în jur de 500 de lei pentru o arcadă, sumă la care se adaugă controalele la stomatolog care se fac lunar, timp de 2,5 ani.
Medicii le recomandă părinților să-și ducă copilul la dentist regulat, după ce îi dau dinții. Prima vizită ar trebui făcută între 18 și 24 de luni. „Controalele se fac apoi la un interval de 6 luni. În cazul în care copilul are malpoziții ale dinților, cu cât se descoperă mai repede problemele, cu atât tratamentele de îndreptare sunt mai ieftine”, mai spune stomatologul Iuliana Aldea.
Copii fără frică de dentist
Unul dintre procedeele folosite frecvent pentru micuți îl reprezintă florizările locale.
“Mi-a fost frică de dentist la început, dar acum nu îmi mai este”, spune Oana, o fetiță de 11 ani, care vine fără rețineri la stomatolog. Până acum a făcut 3 fluorizări, pentru a preveni apariția cariilor. Aceste tratamente se fac trei ședințe pe săptămână, după care copilul trebuie să facă o pauză de 6 luni.