Costurile pentru tratarea unui pacient COVID, într-o secție de Terapie Intensivă, poate ajunge până la 75.000 de lei, în funcție tratament și procedurile aplicate.
Este suma pe care a avansat-o medicul Florin Buicu, vicepreședinte în Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților. Acesta a prezentat concluziile unei evaluări a costurilor pentru tratarea pacienților COVID. Conform acestora, în cazul unor pacienți care au beneficiat de internare la ATI și oxigen, costurile au ajuns la 20.000 de lei
„Pandemia ne-a arătat că avem o creștere a presiunii asupra sistemului de sănătate. Prin orice mijloace prin care vom reuși să scădem presiunea asupra sistemului de sănătate va trebui să le aplicăm. O să vă dau niște date legate de costurile unui pacient ajuns în ATI. O evaluare făcută pentru un Institut din România ne arată că pentru 300 de pacienți care au beneficiat de internarea în ATI cu oxigen și care au fost internați 2.500 de zile s-au consumat peste 6 milioane de lei, rezultând un cost de 20.000 de lei pe caz”, a arătat medicul Florin Buicu.
Potrivit spuselor sale o altă evaluare de costuri, făcută pentru pacienți care au fost intubați în secțiile ATI arată că s-au cheltuit în jur de 75.000 de lei pentru fiecare caz în parte.
„De asemenea, o evaluare făcută pe 200 de pacienți care au beneficiat de 1.800 de zile de spitalizare în ATI, fiind intubați, costurile pe fiecare caz au ajuns la aproximativ 75.000 de lei pe caz. Aceste costuri ne arată, de fapt, presiunea asupra sistemului de sănătate și asupra problemelor pe care le-a ridicat, de fapt, această pandemie”, a mai spus parlamentarul, invitat dezbaterea online „Anticorpii monoclonali - soluție în criza COVID-19”, organizată de DC Media Group.
Tratamentul cu anticorpi monoclonali este eficient
În acest context, medicul a vorbit despre tratamentul cu anticorpii monoclonali, arătând că utilizarea acestora este de dorit în prima fază a bolii. Aceasta deoarece nu se mai ajunge la situațiile dificile din secțiile ATI.
„Utilizarea anticorpilor monoclonali este de dorit pentru că permite la momentul administrării în primă fază, exact această posibilitate a pacienților sau disponibilitatea prin care pacienții să nu mai ajungă la ATI în formele grave. Costurile legate de achiziția anticorpilor cu siguranță sunt mai mici decât costurile pe care sistemul de sănătate le are cu pacienții ajunși în ATI”, a mai spus Florin Buicu.
El a subliniat că vaccinarea reprezintă cea mai bună metodă de prevenție. Pentru persoanele care au contraindicație la vaccinare și anticorpii monoclonali sunt importanți.