Cât costă politizarea administrației publice. Rectorul UVT a făcut calculul

Jumătate de miliard de euro îi costă pe români politizarea administrației publice. Calculul l-a făcut rectorul Universității de vest din Timișoara, deputatul Marilen Pirtea. România a ajuns, potrivit acestuia, în pragul unei periculoase suspendări a fondurilor europene.

Propunerile de modificare a Codului Administrativ dezbătute în aceste zile în Parlament echivalează cu politizarea administrației publice, susține deputatul PNL. ”Dincolo de faptul că prefecții și subprefecții sunt scoși din categoria înalților funcționari publici, devenind strict reprezentanți politici, modul în care este restructurat rolul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici este alarmant. Inclusiv Comisia Europeană a reacționat, criticând în termeni duri noile prevederi și indicând o posibilă suspendare a fondurilor europene din Programul Capacitate Administrativă, cu un total de 553 milioane euro pentru calendarul de planificare 2014-2020. Concret, Comisia Europeană constată că amendamentele din Parlament la Codul Administrativ periclitează eforturile de profesionalizare a funcționarilor publici și anulează pașii anteriori”, transmite Pirtea.

O serie de amendamente aduse actului normativ nu sunt de bun augur în ochii politicianului.

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici își pierde calitatea procesuală activă prin care putea sesiza instanţa de contencios administrativ în cazul unor abuzuri politice la adresa funcționarilor publici. De asemenea, ANFP nu mai poate interveni în cazuri de modificare abuzivă a organigramelor instituțiilor.  Faptul că publicitatea pentru concursurile de funcționari publici se reduce de la 15 zile la 8 zile, crește șansele ca aceste concursuri să fie cunoscute doar de clientela politică; iar funcționarii publici care sesizează încălcări ale legilor (avertizori de integritate) își pierd protecția legală rezervată avertizorilor de integritate, o ingerință foarte gravă în mecanismul instituțional creat pentru consilidarea integrității în administrație.

”Mesajul Comisiei Europene, prin care se transmite un semnal de urgență către PSD-ALDE, pentru a înceta politizarea administrației publice prin noul Cod Administrativ, este unul cu multă greutate și importanță pentru cei care ne dorim dezvoltarea rapidă în familia europeană. Din nefericire, pentru unii dintre cei mai vizibili și bine poziționați lideri din PSD atragerea finanțărilor europene este o corvoadă, întrucât nu o pot transforma în potențială sursă de comisioane pentru lucrări acordate discreționar”, a mai declarat deputatul Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Camera Deputaților.