Cât costă pachetul de ţigări pe piaţa neagră?

Opt, nouă lei pachetul – atât costă ţigările LM, Kent, Marlboro, pe piaţa neagră. Ţigările de contrabandă se vând ca pâinea caldă în continuare în pieţele din Timişoara, iar traficanţii fac sute de lei zilnic.

Nici descinderile DNA, nici reţinerea vameşilor şi poliţiştilor de frontieră corupţi nu i-a determinat pe traficanţi să o lase mai moale. Cel puţin, nu în vestul ţării.

Chiar dacă procesul funcţionarilor publici care au ajutat contrabanda a început de câteva zile, au remarcat şi traficanţii că totul este un mare balon de săpun: au fost duşi cu elicopterele la DNA sute (din Caraş, Timiş), câteva zeci sunt judecaţi pentru contranbandă şi grup infracţional, în stare de libertate.

Ca atare au înţeles un simplu mesaj: nimic nu s-a schimbat, afacerea merge mai departe. Pe traficanţi nu i-a impresionat nici faptul că un diplomat din Belgrad este închis de o lună la Timişoara după ce a fost prins că aducea ţigări de contrabandă în ţară, invocând imunitatea diplomatică, pentru a nu-i fi verificată maşina în vamă.

Reţelele de trafic şi comercializare ilicită de ţigări sunt aşa de bine puse la punct încât faptul că tot la două – trei zile sunt prinşi cărăuşi cu ţigări din Serbia spre România nu face decât să-i motiveze pe capii reţelelor să pună la păunct noi trasee sau variante. (Racolarea soţiei secretarului secund de la Ambasada Congo din Belgrad în reţeua de trafic cu ţigări crae avea finalitate în România, a avut loc în peiroada descinderilor DNA din punctele frontierei de vest, la începutul anului, n.r.)

În Piaţa Iosefin din Timişoara sunt opt vânzători de ţigări de contrabandă. Cu noua reorganizare de şantier a zonei, cei mai mulţi stau în faţa pieţei. Ceilalţi, sprijiniţi de maşini, între cele două hale, în faţa unei farmacii. Toţi "fredonează" refrenul binecunoscut: "ţigări, ţigări!". Poartă lanţuri de aur la gât şi au umflături de la bani în buzunare. Vând bine, iar profitul, după cum spune un procuror, DIICOT, ajunge la 2 euro de pachet.

Mulţi şi-au făcut "parteneri" între vânzătorii de la buticurile din zonă, dispuşi să îi sune ori de câte ori vreun client rătăcit nu dă din prima încercare de ei. Oferta e consistentă: "Marble, Fast, alea galbene (ţigări bune, mai tari), 8 lei", spune unul dintre vânzători. Ţigările cu brand costă mai mult - 9 lei pachetul. "Avem LM, Marlboro, dar şi slimuri – Mono, Violet, al 8 lei", explică un alt vânzător.

Ca să nu rişte în cazul unei teoretice descinderi a Poliţiei, au asupra lor, în plase, numai câteva pachete, "uz personal", iar atunci când cineva vrea să cumpere un cartuş de ţigări, se duc într-un imobil din apropiere şi se aprovizionează.

Câştigul pe o zi, câteva sute de lei

Netemători de autorităţi, vânzătorii de ţigări de contrabandă nu se sfiesc să scoată din buzunar un fişic gros de bani: sute de lei, obţinuţi din vânzările dintr-o singură zi.

În Piaţa Timişoara 700 sunt doi vânzători. Stau cu mâinile în buzunare şi şoptesc apăsat trecătorilor care le ajung în faţă "ţigări, ţigări". Când sunt abordaţi scotocesc în sacoşe ascunse la chioşcurile din zonă.

Preţurile nu se negociază

Kent, Marlboro, ţigări slim, costă 9 lei pachetul, restul, mai "proletare" doar opt lei. "Dacă nu vrei aşa, iei din magazin, cu 11", spune unul dintre vânzători.

Chiar dacă în ambele pieţe există birouri ale Poliţiei, la câţiva metri distanţă, vânzătorii ilegali de ţigări îşi fac veacul acolo de ani de zile. "Probabil dau şpagă, să fie lăsaţi în pace", ne spune unul dintre clienţi.

Ce spune Poliţia?

"Anul acesta au fost cercetate 11 persoane, iar în nouă dosare s-a început urmărirea penală pentru deţinerte ilegală de ţigări. Prejudiciul estimat este de peste 260.000 de lei. Există şi cinci persoane arestate, fiind confirscate 46.189 de pachete cu ţigări şi indisponibilizate un număr de 12 mijloace de transport. Au mai fost aplicate şi 31 de contravenţii, în valoare de 119.500 de lei. În mediul rural se desfăşoară zilnic acţiuni pe rutele de transport, împreună cu Poliţia rutieră, şi tot zilnic, în pieţe", susţine Mădălina Mezdrea, ofiţer de presă al Poliţiei Timiş.

În ciuda acţiunilor zilnice, cum arătam, în pieţele Timişoarei, zilnic, numeroşi vânzători clandestini oferă ţigări netimbrate aduse ilegal din Serbia: opt în Piaţa Iosefin, cel puţin doi în Piaţa Timişoara 700, la fel în Piaţa Badea Cârţan şi câte unul sau doi în pieţe mici din oraşul de pe Bega.

De rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara există, potrivit prim- procurorului Ionela Bălan, 14 dosare penale având ca obiect infracţiunea prevăzută de art.296 alin.1 lit.l din Legea nr.571/2003 (deţinerea în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării (...) peste limita a 10.000 ţigarete ) şi cea prevazută de art.270 alin.3 din Legea nr.86/2006 (deţinerea, depozitarea şi vânzarea mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă).

Cel mai recent a fost trimis în judecată Viorel Ilie Mihăescu, pe 6 iulie. «Cercetările efectuate au stabilit că în perioada 23 februarie – 21 iunie, a efectuat acte materiale repetate de deţinere, depozitare şi vânzare pe piaţa neagră de ţigarete, care anterior fuseseră sustrase măsurilor specifice mărfurilor accizabile de impozitare fiscală şi vamală», a declarat prom-procurorul Bălan. Instanţa a decis şi instituirea sechestrului asigurator pe apartamentul bărbatului. celelalte 11 dosare sunt încă în curs de cercetare, motiv pentru care nu pot fi oferite informaţii referitoare la acestea.

Marile reţele de trafci cu ţigări au fost destructurate, susţine Mircea Andreş prim-procuror la DIICOT Timişoara. Tottuşi, recunoaşet că piaţa neagrăe ste în continuare alimentată cu ţigări. Se aduc din Serbia, Ucraina şi Republica Moldova. Timişoara şi Satu Mare rămân însă cele mai importante locaţii în privimnţa traficului. "Mai există reţele, vreo două – trei, poate, le avem şi pe ele în vizor. Ceea ce se cvine acum pe piaţa neagră sunt de la traficanţii care mai trecu cu baxuri în spate. La două baxuri fac sute de euro", a declarat Andreş. Pe de altă parte, spune procurorul, toată munca ar trebui începută conştiincios din punctele de frontieră. "Noi, procurorii, stăm în birou. Multe în chestiunea aceasta depinde de Poliţia de frontieră, informaţiile trebuie să ne vină din teritoriu", ami spune Andreş.