Cât costă demolarea unei clădiri construite ilegal în Capitală: 15-20 de milioane de euro. Banii s-ar putea da din vistieria Primăriei Capitalei

Cât costă demolarea unei clădiri construite ilegal în Capitală: 15-20 de milioane de euro. Banii s-ar putea da din vistieria Primăriei Capitalei

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunțat că a cerut un studiu pentru a vedea cum poate demola Cathedral Plaza fără a afecta Catedrala Sf. Iosif, monument istoric.

Potrivit primarului, daca expertiza va certifica ca nu există riscuri, va demola turnul de birouri. În ianuarie 2013 de Curtea de Apel Ploiești a decis definitiv și irevocabil demolarea Cathedral Plaza, după ce instanță a decis că imobilul a fost ridicat ilegal. Procesul a fost deschis de Arhiepisciopia Romano-Catolică București.

"Au venit structuriștii și au explicat ca dacă încep să tai etajele de pe Cathedral Plaza, se produce alunecare de pământ și ar putea fi afectat monumentul. Am angajat o firmă de specialitate, o plătim noi, Primăria, ca să facem studiul să vedem dacă se întâmplă ceva cu catedrala dacă demolam Cathedral Plaza. Dacă studiul îmi spune că riscul este foarte mic, eu acum la începutul anului pun în bugetul pe 2015 suma necesară demolării, și o demolez. Trebuie dusă la îndeplinire hotărârea judecătorească", a explicat Oprescu, în cadrul unui interviu acordat Hotnews.ro.

Potrivit datelor înregistrate de Registrul Comerţului, sediul social al Millennium Building Development – firma în proprietatea căreia se află Cathedral Plaza – a fost mutat în 20 februarie 2013 la etajul 15 al clădirii de birouri Tower Center International, turn cumpărat în vara anului trecut de  Ioannis Papalekas şi partenerul său Dragoş Bîlteanu. Anterior, sediul firmei era pe strada Cehov, unde îşi are sediul şi grupul Willbrook International, controlat de miliardarul israelian Eyal Ofer. În plus, Adrian Dănoiu, un alt partener al lui Ioannis Papalekas, a fost împuternicit ca administrator în 15 februarie 2013.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reprezentanţii foştilor proprietari au ţinut să precizeze, în 2013- pentru capital.ro, că Millennium Building Development este „unicul proprietar al clădirii şi al terenului din Str. General Berthelot nr. 15, sector 1, nicio schimbare neintervenind din acest punct de vedere asupra situaţiei juridice a proprietăţii“.

Arhidieceza de București a criticat în dese rânduri construcția precum și modul în care au fost acordate autorizațiile de construire pentru această cladire aflată în imediata vecinatate a Catedralei Sfântul Iosif, care afectează structura de rezistență a acestui lăcaș de cult aflat în patrimoniul național, cu o vechime de peste 125 de ani. În aceasta problemă s-a pronunțat și Papa Benedict al XVI-lea printr-un comunicat al Biroului de presă al Sfântului Scaun din 4 decembrie 2006, cerând totodată, anularea acelor documente care au facut posibilă construirea Chatedral Plaza, potrivit wikipedia.ro.

S-au strâns 371 de semnături în Parlamentul European editându-se și o declarație în care se condamnă "cu fermitate construcția ilegală a clădirii zgârie nori menționate" și se angajează să transmită documentul Comisiei, Consiliului Europei, Guvernului Român și instituțiilor responsabile de protecția patrimoniului cultural european. Pe 10 iulie justiția română oprise lucrările șantierului până la încheierea procesului legal.