Cât costă de fapt un ATAC CIBERNETIC? DEZVĂLUIRI SENZAŢIONALE
Editura Evenimentul si Capital

Cât costă de fapt un ATAC CIBERNETIC? DEZVĂLUIRI SENZAŢIONALE

Autor: | | 4 Comentarii | 1987 Vizualizari

Atacurile cibernetice s-au dezvoltat şi creează pagube într-o serie largă de domenii, costul mediu al unui astfel de atac fiind de 4 milioane dolari, a declarat joi, la Cluj Connectig Day, directorul general al Cisco România, Dorin Pena.

"Atacurile cibernetice s-au dezvoltat şi creează pagube într-o serie largă de domenii. 4 milioane de dolari este costul mediu al unui atac cibernetic. Este doar o evaluare. Nu toate atacurile sunt într-o plajă de 2 şi 5 milioane dolari. Sunt atacuri care creează un impact de zeci de milioane dolari, sau atacuri de mii de dolari. Problema este că impactul este din ce în ce mai mare, pentru că suprafaţa în care hackerii pot să activeze este din ce în ce mai mare", a spus Pena, citat de Agerpres.

Acesta a dat exemplul unui resort de schi de lux din Austria, care în februarie 2017 a înregistrat un atac informatic care a blocat uşile hotelului şi singura modalitate de deblocare a fost plătirea unei recompense, de câteva mii de dolari, plătibili în bitcoin.

Potrivit directorului Cisco România, traficul de date IT va continua să crească, iar până în 2020 va ajunge la 2,3 zeta biţi.

"Deşi am terminat Calculatoare şi sunt de formaţie inginer, dacă mă puneţi să scriu acum zeta n-aş putea foarte repede şi-mi este foarte greu să înţeleg ce înseamnă 2,3 zeta. Cred că aţi auzit că astăzi se creează date într-o zi cât întreaga bibliotecă a Congresului american, sunt tot felul de statistici. Până în 2020, cantitatea de date va creşte exponenţial", a subliniat Dorin Pena.

Conform raportului de securitate Cisco, 23% dintre organizaţiile pe care Cisco le-a intervievat au spus că au pierdut oportunităţi de afaceri din cauza atacurilor cibernetice, 29% recunosc faptul că au avut pierderi de venituri din cauza atacurilor cibernetice, 22% recunosc că au pierdut clienţi. Aceste organizaţii nu erau doar bănci, ci dintr-o gamă largă de domenii. Atacurile cibernetice sunt îndreptate nu numai asupra instituţiilor mari ci şi împotriva companiilor mici sau mijlocii. 60% dintre atacuri online targetează companii mici şi mijlocii, pentru că peste 25% dintre aceste companii nu au personal specializat în securitate cibernetică.

Dorin Pena a mai subliniat că 66% din traficul de date IT "va fi peste reţele wifi, prin intermediul dispozitivelor mobile, ceea ce va avea impact asupra modului cum interacţionăm între noi, asupra modului cum lucrăm şi asupra modului în care companiile ne vor asigura serviciile de care avem nevoie pentru a ne face treaba. De asemenea, 82% din tot traficul de consumer peste Internet va fi generat de dispozitive, adică non human".

"Vor fi acele miliarde de echipamente conectate la Internet care vor face singure trafic între ele. Ne va fi din ce în ce mai greu să monitorizăm, să înţelegem şi să luăm măsuri asupra lucrurilor care se întâmplă în infrastructura noastră. Viteza de conectare va creşte, pentru că vom avea aplicaţii din ce in ce mai multe, cum este realitatea virtuală sau realitatea augmentată, unde nevoia de bandă este mult mai mare decât ceea ce avem azi", a mai precizat oficialul Cisco.

Pe de altă parte, o statistică Cisco, făcută pe 900 de companii, spune că, dacă în 2014 se foloseau undeva la 5.500 servere de cloud, în octombrie 2016 erau peste 200.000.

"Când spun servicii cloud mă gândesc automat la Amazon, la Google, Yahoo, Microsoft şi alţi mari jucători în acest domeniu. Dar nu e aşa. Sunt foarte multe servicii, foarte multe aplicaţii care se conectează în cloud şi noi nici măcar nu ştim. Avem de-a face cu o nouă formă care în mod normal se numeşte shadow IT. Acum 10 ani shadow IT însemna cineva care îşi instala un modem despre care administratorul de IT nu ştia şi avea Internet în companie. Azi shadow IT înseamnă sute de mii de aplicaţii accesate şi folosite din cloud de care noi nici măcar nu ştim. Si dacă nu ştim nu înţelegem nici riscurile. 27% dintre aceste aplicaţii au un risc ridicat de securitate", a afirmat Dorin Pena.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate