Cât ar putea dura până se va pronunța Curtea de Justiție a Uniunii Europene pe sesizările Înaltei Curți. Avocat: Dreptul la un proces echitabil este încălcat

Sursa: Arhiva EVZ

Cel puțin trei ani ar putea dura până Curtea de Justiție a Uniunii Europene se va pronunța cu privire la aplicabilitatea deciziei Curții Constituționale la solicitarea Înaltei Curți. Avocatul lui Ioan Adam, fost deputat condamnat în dosarul retrocedărilor alături de Viorel Hrebenciuc (foto), a arătat în fața Completului de 5 judecători de la Înalta Curte că, în opina apărării, cauza trebuie trimisă spre rejudecare la aceeași instanță, fără ca procesul să fie suspendat până la pronunțarea CJUE.

Înalta Curte dezbate în fiecare proces în care are aplicabilitate decizia 417/2019 a Curții Constituționale cu privire la nelegalitatea completruilor de 3 judecători, din oficiu, sesizarea CJUE cu patru întrebări.

Aceste întrebări vizează, în esență, modalitatea în care decizia CCR poate fi aplicată în procesele de corupție de la ICCJ. CCR a decis că în perioada 2014-2019 la ICCJ au funcționat nelegal completurile de trei judecători, deoarece nu erau specializate în judecarea infracțiunilor de corupție. Acum, ICCJ vrea să întrebe CJUE dacă deciziile unei instanțe de contencios constituțional, care nu este instanță de judecată, poate interveni peste deciziile Înaltei Curți. Totodată, ICCJ vrea ca CJUE să se pronunțe dacă decizia CCR intră în contradicție sau nu cu dreptul european.

Numai că suspendarea proceselor în vederea sesizării CJUE cu cele patru întrebări va dura cel puțin trei ani, spune avocatul lui Ioan Adam, astfel că încalcă dreptul părților la un proces echitabil. Avocatul a arătat că remediul procesual ar fi similar celui care se aplică excepțiilor de neconstituționalitate, a căror ridicare nu presupune suspendarea întregului proces.

Potrivit art. 6 din CEDO, „Orice persoană are dreptul de a-i fi examinată cauza în mod echitabil, public şi într-un termen rezonabil, de către un tribunal independent şi imparţial, stabilit prin lege, care va hotărî fie asupra încălcării drepturilor şi obligaţiilor cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricărei acuzaţii în materie penală îndreptată împotriva sa”.

Completul de cinci judecători de la ÎCCJ va analiza doar apelurile inculpaţilor din dosarul privind retrocedarea ilegală a zeci de mii de hectare de pădure în care a fost condamnat fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, după ce a admis solicitarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) de retragere a apelului făcut de procurorii DNA după condamnările de la instanţa de fond.

Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a fost condamnat, în 9 mai 2018, de un complet de trei judecători de la instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, pentru trafic de influenţă.

În acelaşi dosar, fostul deputat Ioan Adam a primit doi ani de închisoare cu executare, pentru cumpărare de influenţă, iar Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, doi ani cu suspendare, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Achitări pe bandă rulantă

Fostul ministru Tudor Chiuariu şi Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva), inculpaţi în dosar, au fost achitaţi pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălarea banilor, respectiv constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Totodată, Lorand Andras Ordog, judecător în cadrul Tribunalului Covasna, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită, iar Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării) - tot la trei ani de închisoare cu executare, pentru cumpărare de influenţă. Gabriela Sturdza (Gabriela Rodica Zaharia) a primit 2 ani cu suspendare, pentru complicitate la cumpărare de influenţă.

Constantin Bengescu a primit doi ani şi şase luni cu executare, pentru trafic de influenţă, Iosif Kadas - doi ani şi şase luni cu executare, pentru cumpărare de influenţă, iar Sorin Iacob şi Ioan Mătăşel - aceeaşi pedeapsă, tot pentru cumpărare de influenţă.

Alţi inculpaţi din dosar - Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Iulian Durlan - au fost achitaţi.

De asemenea, instanța a mai dispus:

  • achitarea lui Viorel Hrebenciuc pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi instigare la infracţiunea de spălare a banilor;
  • achitarea lui Ioan Adam pentru instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat şi cumpărare de influenţă;
  • achitarea lui Paltin Gheorghe Sturdza - pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi cumpărare de influenţă;
  • achitarea lui Andrei Hrebenciuc pentru constituirea unui grup infracţional şi spălare a banilor;
  • achitarea lui Lorand Andras Ordog pentru abuz în serviciu şi luare de mită, şi a inculpaţilor Roxana Anca Adam, Constantin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Iacob şi Ioan Mătăşel pentru constituirea unui grup infracţional.