Controversatul bogătaş în vârstă de 89 de ani a declarat luni că organizaţia sa Open Society Foundations va contribui cu un milion de euro la lupta autorităţilor de la Budapesta, conform Agerpres, care citează Reuters.

„Pandemia de COVID-19 nu are graniţe, nu între ţări, comunităţi, religii sau oameni. Oricine se poate infecta, însă unii dintre noi suntem mai vulnerabili decât alţii.

M-am născut la Budapesta, în timpul Marii crize economice, la doar un deceniu după ce Gripa spaniolă a făcut mii de morţi la Budapesta.

Am fost martorul celui de-Al Doilea Război Mondial, stăpânirii Partidului Crucilor cu Săgeţi şi asedierii oraşului. Îmi amintesc cum este să trăieşti în circumstanţe extreme”, a transmis Soros.

Amintim că recent, în Ungaria au mai murit două persoane din cauza Covid-19, ambele în vârstă de peste 90 de ani. Numărul deceselor a ajuns astfel la 15, iar numărul de cazuri confirmate de infectare din ţară a crescut la 447, a anunţat luni dimineaţa site-ul guvernamental koronavirus.gov.hu citat de MTI.

Autorităţile de la Budapesta au mai precizat că 71 de persoane se află în carantină în spitale şi au fost prelevate 13.301 teste, iar 34 de persoane s-au recuperat complet după contractarea virusului.

Un sondaj de opinie recent realizat de institutul Nezopont a indicat luni că 90% dintre unguri susţin menţinerea stării de urgenţă, 58% apreciind că parlamentul ar trebui să autorizeze guvernul să ia măsuri extraordinare.

Alţi 39% consideră că starea de urgenţă ar trebui extinsă până pe 30 iunie, urmând ca apoi Parlamentul să decidă asupra unei posibile noi prelungiri.

Luni, legislativul ungar ar urma să dea undă verde unui proiect de lege care va acorda guvernului premierului Viktor Orban puteri sporite pe o durată nedeterminată.

Proiectul i-ar permite lui Orban să prelungească pe termen nedefinit starea de urgenţă, ceea ce i-a făcut pe criticii săi să afirme că acesta caută un instrument care să-i consolideze controlul guvernamental, pandemia fiind doar un pretext.