Castelul Corvinilor devine „fabrică de bani”

După restaurare, cetatea medievală a Hunedoarei a început să fi e vizitată de mii de turiști, care sunt întâmpinați de cavaleri și domnițe. Intrarea costă 25 de lei.

În ultimii doi-trei ani, dintr-un monument prăfuit şi lipsit de viaţă, Castelul Corvinilor a devenit locul în care se desfăşoară diferite evenimente: concursuri de tras cu arcul, adevărate turniruri ai căror actori sunt membri ai diferitelor asociații de reenactment medieval, demonstrații de luptă, festivaluri gastronomice ori de operă.

În plus, în castel sunt mai mereu prezenţi cavaleri, menestrei şi domniţe care îi ajută pe turişti să cunoască mai bine istoria locului, dar şi să intre oarecum în atmosfera vremurilor din urmă cu o jumătate de mileniu.

Destinație turistică de excelență

De doi ani, în mediul online, Castelul Corvinilor a devenit din ce în ce mai cunoscut şi promovat. Recent, monumentul medieval de la Hunedoara a fost desemnat de tripadvisor.com (unul dintre cele mai mari site-uri de turism din lume) drept „destinație turistică de excelență”. Şi nu este primul titlu onorant acordat Castelului Corvinilor de site- urile de turism, în ultima vreme.

Expoziţiile permanente, cum ar fi „Camerele de tortură”, au făcut şi ele furori după ce imaginile au fost distribuite de turişti pe internet, lucru care s-a simţit apoi în încasări.

De trei ori mai mulți turiști

Numărul vizitatorilor Castelului Corvinilor a făcut un salt spectaculos, de la 87.000 în 2012, la 257.000 în 2013. Asta a dus și la creșterea încasărilor: de la 790.000 de lei, la 2,3 milioane de lei. Pe lângă creşterea numărului de vizitatori, un rol în această schimbare l-a avut şi decizia Consiliului Local de a mări preţul de intrare: de la 10 la 20, apoi la 25 de lei pentru un adult, copiii şi pensionarii beneficiind de reduceri.

Pentru 2014, administratorii Castelului se aşteaptă ca numărul turiştilor să depăşească pragul de 350.000. De fapt, doar în iulie, anul acesta, la Castel s-au vândut 42.000 de bilete de intrare, iar bilanțul lunii august va fi de aproximativ 55.000. Dacă trendul ascendent al numărului de vizitatori se menţine, până la finele acestui an, Castelul Corvinilor va băga în vistieria Primăriei cel puţin 3,5 milioane de lei.

„Saltul dintre anul 2012 şi anul 2013 se datorează, cred eu, unei promovări mai intense, în special în mediul on-line. Niciun turist din afara țării, sau din orașe ale României situate la distanțe mari, nu vine la Castelul Corvinilor dacă nu are posibilitatea să vadă două – trei fotografii pe un site. Un alt factor important este turismul ecumenic din ce în ce mai intens, la Prislop. Cine ajunge până la mormântul Părintelui Arsenie Boca, vine apoi și până la Hunedoara. Fenomenul are loc și invers”, spune directorul Muzeului Castelul Corvinilor, Costin Tinca.

Limita de 150.000 de turişti pe an nu era depăşită nici măcar înainte de ’89, pe vremea „turismului de masă” încurajat de comunişti.

Noua țintă: 400.000 de turiști din toată lumea

Situația s-a schimbat și în ce privește naționalitatea vizitatorilor. Cu 10 ani în urmă, doar 40 la sută dintre turiști erau români, restul venind din străinătate, majoritatea din Ungaria. Acum, turiștii unguri mai reprezintă doar 10 la sută din numărul total de vizitatori. 80 la sută sunt români, restul de 10 la sută fiind constituit mai ales de turiști din Austria, Germania și, mai nou, Polonia și chiar Japonia. Cel puțin în această vară, în fiecare zi de miercuri, un autocar cu turiști japonezi „trimiși” la Hunedoara de o agenție din Croația ajunge la Castel. „Ne dorim ca la anul să depășim clar pragul de 400.000 de turiști. La începutul lunii mai vom găzdui «Târgul European al Castelelor», manifestare cu participare internațională, în urma căreia detalii despre Castelul Corvinilor vor ajunge la și mai mulți potențiali vizitatori, din România și de pe continent”, adaugă managerul obiectivului turistic.