Evenimentul Zilei > Economie > Case la 1 euro. Primele proprietăți au fost vândute. Nu e timpul pierdut, primăria vă așteaptă. FOTO 
Case la 1 euro. Primele proprietăți au fost vândute. Nu e timpul pierdut, primăria vă așteaptă. FOTO 

Case la 1 euro. Primele proprietăți au fost vândute. Nu e timpul pierdut, primăria vă așteaptă. FOTO 

În Pratola Peligna, un orășel italian plasat într-o zonă turistică excelentă, au fost scoase la vânzare case pentru 1 euro, iar inițiativa a avut parte rapid rezultatele dorite: primele acte de vânzare au fost deja semnate. 
În Abruzzo , la o jumătate de oră de stațiunile de schi din Roccaraso și la aceeași distanță de coasta Pescara, se află Pratola Peligna. Chiar și în acest orășel din provincia L’Aquila, au fost scoase la vânzare case pentru 1 euro. Orăşelul este la circa 100 de kilometri est de Roma și în apropiere de unele dintre cele mai bune resorturi de ski din Peninsulă.
 „Existau proprietăți care erau înregistrate în numele cetățenilor născuți în 1890, în alte cazuri proprietarii muriseră iar succesiunile nici măcar nu au fost deschise. Pentru a depăși aceste dificultăți, trebuie găsiți moștenitorii”, a declarat primarul.
Municipiul Pratola Peligna
„Am realizat o cartografiere mai largă pentru a efectua recensământul tuturor caselor abandonate din zonă – explică primarul Antonella Di Nino – după un an și jumătate de muncă ne-am dat seama că aproximativ 600 de clădiri nelocuite, aproximativ 60% erau incluse în „agregatele de reparaţii”, în timp ce restul de 40% era alcătuit din clădiri abandonate.

Autoritățile vor să vândă nu mai puțin de 250 de locuințe în acest regim, din cele 600 aflate în stare de degradare

Aflat în regiunea Abruzzo, din Munții Apenini, orașul este aproape de stațiuni apreciate în sezonul de iarnă, iar oficialii speră ca proiectul să readucă la viață așezarea istorică atestată de peste un mileniu. Desigur, ca în cazul tuturor celorlalte case date la vânzare cu doar 1 Euro, viitorii proprietari vor fi nevoiți să renoveze masiv, alternativa fiind amenda.

Municipiul Pratola Peligna

 „Lucrăm de ani la această schemă, identificăm casele potrivite care nu au fost deja reconstruite în urma cutremurelor. Scopul nostru este să readucem strălucirea și frumusețea centrului vechi, chiar dacă va dura ceva timp”, a declarat Paolo Di Bacco.  În anii 1930, orașul avea circa 13.000 de locuitori, însă în ultimele decenii populația a scăzut la jumătate. Multe dintre casele de 1 Euro sunt mici, de aproximativ 750 de metri pătrați, însă câteva au mansardă, terase sau balcoane.
Municipiul Pratola Peligna
Oficialii din Pratola Peligna nu cer depozite de la cumpărători, așa cum au solicitat edilii altor localități în care s-a încercat vânzarea imobilelor pe sume simbolice.

Amendă pentru cei care nu respectă înţelegerea cu primăria

După o muncă asiduă începută în 2018, anul acesta administrația municipală a Pratola Peligna a aprobat licitația pentru vânzarea caselor la 1 euro și „pe 13 iulie au fost primele 4 acte de vânzare semnate”, a spus primarul Antonella Di Nino.

Cei care cumpără, se angajează să efectueze lucrările de siguranță în termen de 3 ani, vor beneficia de scutiri fiscale prevăzute de lege. În plus, cumpărătorul poate decide, fără nici un fel de constrângere impusă de municipalitate, dacă va folosi proprietățile pentru uz comercial sau rezidențial.

Propietarii vor plăti  o amendă de 10.000 de euro în cazul în care nu trimit planurile de renovare în primele șase luni. Di Bacco a adăugat că aceste reguli stricte au scopul de a descuraja cumpărătorii ce vor doar să pună mâna pe o casă și apoi să plece sau să nu se achite de obligații, relatează site-ul idealista.it.