Apartamentele din Egipt, cu preţuri de la 11.000 de euro, au fost vedetele Târgului de imobiliare de la World Trade Plaza.
Peste 17.000 de bucureşteni au consultat ofertele prezentate la Târgul Naţional de Imobiliare (tIMOn), deschis timp de cinci zile la World Trade Plaza. Potrivit organizatorilor, mulţi vizitatori s-au înscris pe listele dezvoltatorilor sau chiar au achitat suma pentru rezervarea locuinţelor, astfel că valoarea imobilelor precontractate depăşeşte 12 milioane de euro. „Vedete au fost apartamentele din Egipt, de la 11.000 de euro, dar şi vilele din jurul Bucureştiului, cu un preţ care pornea de la 99.000 de euro plus TVA“, a afirmat Vlad Vlăsceanu, directorul tIMOn.
La tIMOn, ofertele pentru apartamente noi în Capitală variau între 47.000 de euro pentru o garsonieră şi un milion de euro pentru un penthouse. Şi mai ieftine erau câteva garsoniere situate la malul Mării Negre, care porneau de la 25.000 de euro.
Cei care nu au apucat să vină la târg o pot face în mai puţin de o lună - următoarea ediţie a expoziţiei va fi organizată între 19 şi 23 martie.
OFERTĂ PENTRU BUCUREŞTENI Capcanele locuinţelor ieftine „din afară“
Valul de târguri imobiliare din ultimele luni a adus pe piaţa românească o nouă modă - cea a ofertelor de proprietăţ i în străinătate. Acestea, vândute mai mult ca reşedinţe de vacanţă, au preţuri dintre cele mai accesibile, de la 11.000 de euro, pentru o garsonieră în staţiunea egipteană Hurghadam, la 59.000 de euro, un apartament cu două camere în Brazilia. În comparaţie cu tarifele locuinţelor din Bucureşti şi marile oraşe ale ţării, unele preţuri par un chilipir, fiind chiar mai mici decât cele pentru un simplu loc de parcare din Capitală.
Ce nu le spun însă agenţii imobiliari celor care le vizitează standul? De exemplu, că în Egipt este superb dacă eşti cazat în cadrul complexurilor hoteliere, dar nu este recomandabil să ieşi pe străzi de unul singur, apartamentele germane atât de ieftine sunt amplasate în zone în care niciun neamţ nu ar vrea să se mute, iar casele foarte ieftine pe litoralul bulgăresc sunt de fapt cocioabe bune de dărâmat, în sate, la o distanţă destul de mare de apă.
Există însă şi avantaje, mai ales în cazul celor care intenţionează să achiziţioneze în scop investiţional: anumite firme oferă servicii de închiriere, astfel că investiţia poate fi în mare parte recuperată în câţiva ani. În plus, unele regiuni chiar au potenţial de creştere, astfel că imobilele ar putea fi vândute, ulterior, la preţuri mai mari.
Egipt, de la 11.000 de euro. Acesta e preţul unei garsoniere de circa 30 mp, aşa cum afirmă Alexandru Suciu, de la site-ul ansamblurirezidentiale.ro. Un apartament de două camere costă numai 25.000 de euro, în timp ce pentru trei camere se plătesc numai 46.500 de euro. Cei care au mai fost însă în Egipt ştiu că nici petrecerea unui concediu pe cont propriu nu este un lucru simplu: pe stradă trebuie să circuli cu grijă - sau mai bine deloc în anumite zone, restaurante cu mâncare europeană se găsesc doar în zonele cu hoteluri, iar alcoolul se găseşte foarte greu şi este foarte scump. În plus, în afară de plajă nu există alte posibilităţi de distracţie, decât în complexurile hoteliere. În rest, egiptenii trăiesc într-o sărăcie lucie, nu tocmai plăcută ochiului. Germania, de la 15.000 de euro. Firma Kb Immobile vinde românilor case amplasate în estul ţării - în landul Saxonia, în localităţile Plauen, Leipzig şi Dresden şi în zonele apropiate. Preţurile pornesc de la aproximativ 250 de euro/mp (14.900 de euro pentru un apartament de 60 metri pătraţi) şi pot scădea până la 90 euro, în funcţie de suprafeţele achiziţionate.
Apartamentele nu sunt noi, dar sunt consolidate, dotate cu instalaţii de apă, curent, gaze şi canalizare. Potenţialul client ar trebui însă să ştie că, încă de la reunificarea Germaniei, populaţia din est a început să migreze în partea de vest, localităţi întregi fiind populate doar de şomeri şi pensionari. Autorităţile şi investitorii locali fac orice ca să populeze din nou regiunile, una dintre strategii fiind atragerea pensionarilor din vest.
Spania, de la 230.000 de euro. Apartamentele luxoase cu grădină şi garaj din Costa del Sol au ajuns pe piaţa românească în momentul în care piaţa spaniolă a cam intrat în colaps: boomul imobiliar s-a estompat atunci când oferta a depăşit cererea. Cei care-şi pot permite o astfel de achiziţie ar putea încerca, mai apoi, să câştige închiriind proprietăţile, deşi concurenţa este foarte mare şi câştigurile sunt mai mici faţă de acum câţiva ani.
BULGARIA ŞI BRAZILIA
Posibilităţi de investiţii
Brazilia, de la 59.000 de euro. Situate la nouă ore de zbor, locuinţele din Brazilia oferite de Promaga sunt noi, ataşate de un Aqua Land de vis, ce oferă nenumărate posibilităţi de petrecere a timpului. Peisajele sunt superbe, astfel că distracţia în vacanţă e garantată - achiziţia poate renta pentru cei care caută posibilităţi de investiţie.
Bulgaria, de la 8.300 de euro. Proprietăţile vecinilor sunt din ce în ce mai interesante pentru românii cu bani. Apartamentele noi pornesc aici de la 1.000 de euro/mp şi ajung la 250.000 de euro pentru vilele etajate şi cu gră- dină. „Majoritatea apartamentelor noi se vând fără terenul de dedesubt pentru că, la fel ca în România, străinii nu pot deţine teren bulgăresc decât dacă înfiinţează o firmă“, susţine Anamaria Androne, de la firma Bulgarian Properties. Asta presupune un capital social de 5.000 de euro (care poate fi scos, ulterior), plus taxe notariale de 600 de euro, preţ ce include şi traducerea actelor. Firma nu trebuie să aibă activitate. „Românii cumpără multe locuinţe de vacan- ţă în partea de nord a Bulgariei, în Balcic, Varna şi chiar Sunny Beach. Unii preferă să demoleze casele vechi, care au preţuri începând de la 8.300 de euro, pentru a construi din nou“, spune Androne.
Promotorul unor proiecte noi în Bulgaria, Daniel Iftime, de la World Business Immobiliare, spune că românii se lasă greu convinşi să investească aici. „Am o listă cu cei care s-au înscris să viziteze proiectul - întâi vor să-l vadă, să studieze documentele şi abia apoi semnează“, spune acesta. Oportunităţ ile de investiţii de la vecini i-au mai atras pe ruşi şi pe englezi.