Cascadorul de geniu din cinematografia românească

Sursa foto: Arhiva EVZ

A realizat o cascadorie în premieră mondială, într-o manieră ingenioasă.

Cascadorul este acel specialist care „dublează” actorii în scenele periculoase. Când vedem mașini răsturnându-se, mașini plonjând în mare sau oameni sărind pe ferestre în filme, acolo intervin cascadorii. Szabolcs (Szobi) Cseh a fost un fondator al școlii românești de cascadorie.

Cascadorul secui, cu studii sportive

Cascadorul Szobi Cseh  s-a născut la Miercurea Ciuc, la 11 decembrie 1942. A studiat la Liceele Andrei Șaguna și Unirea în Brașov. A absolvit IEFS București în 1966. Tatăl său conducea unica bancă din Brașov. Nu a fost de acord că fiul său se angajase încă din vremea studiilor ca acrobat la Circul de Stat. A strălucit prin exercițiile la trapez.

Cascadorul a făcut pionierat în metodica luptelor în România

Cascadorul Szabolcs Cseh și-a început cariera de cascador în filmul „Dacii” al lui Sergiu Nicolaescu. În perioada 1967-1980, a fost primul maestru de lupte angajat vreodată la un studio cinematografic românesc. El a organizat antrenamentele și filmările folosind cercetarea metodică sportivă. A fost așadar, primul metodist de lupte din cinematografia românească. Timp de 20 ani, 1967-1987, a format prima echipă de cascadori români profesioniști.

Cascadorul a lucrat în Germania de Est și Germania de Vest, punând bazele școlilor de cascadori din cele două state germane de până în 1990. Din 1975, cu TeleMunchen a contribuit la realizarea a nu mai puțin de 11 filme în coproducție. Peste 150 filme din România l-au avut ca actor sau consilier de lupte sau cascador.

Szabolcs Cseh a realizat o cascadorie unică

Szobi Cseh a făcut o cascadorie unică. A fost cascadorul care, în premieră, a trecut călare pe un cal printr-un geam. Dar oare cum reușise să determine calul să treacă prin geam? Szabolcs Cseh a povestit că el, cascadorul, trebuie să cunoască fizică, zoologie, psihologie. Practic, el știa că un animal are tendința de a lovi o oglindă în care își vede imaginea.

El a povestit cum a făcut asta. În Occident, geamurile erau din foiță de zahăr, erau securizate încât să nu rănească la spargere. În România, geamurile pentru cascadori se tăiau cu „diamantul”. Cascadorul lovea zona cu tăieturi în bucăți evitând rănirea, pentru că bucățile tăiate incomplet cedau sub forța loviturii. Calul a plonjat în sticla geamului, văzând oglinda plasată în fața ferestrei prin care trebuia să treacă.

Szobi Cseh a murit la 1 august 2014, la București, după ce s-a luptat cu o boală necruțătoare.