Casandrele își înghit limbile: Trump câștigă război după război
Editura Evenimentul si Capital

Casandrele își înghit limbile: Trump câștigă război după război

Autor: | | 8 Comentarii | 8776 Vizualizari

Trump zâmbește larg și strânge zdravăn mâna oaspetelui chinez. Are umărul drept ridicat și împins în față, ca și cum ar vrea să ocupe tot cadrul imaginii.

În dreapta sa, un colț din steagul US Army (cuvântul „Army” se distinge clar). În stânga sa, Liu He, vicepremierul Chinei și membru al Biroului Politic al Partidului Comunist, cercul suprem de putere de la Beijing, are mâna strivită de Trump flască și un zâmbet chinuit pe față.

Expresia seamănă uimitor cu cea a șefului său, din 7 aprilie 2017. Atunci, președintele Xi Jinping, primit cu mare pompă la reședința de lux a lui Trump de la Mar-a-Lago, în Florida, își savura tortul de ciocolată („beautiful cake!”) de la sfârșitul dineului, mijindu-și încântat ochii, când, Trump, galant, a găsit de cuviință să-l înștiințeze pe oaspete că, exact în acel moment, zeci de rachete Tomahawk americane cad ploaie în Siria. Zâmbetul lui Xi a încremenit cu lingurița între buze.

Imaginea avanului Trump tăbărând peste Liu în Biroul Oval este din 10 mai anul acesta. Vicepremierul chinez a venit la Washington să negocieze un acord de pace comercială, după ce Trump a dovedit că nu a glumit când a promis că va reduce deficitul uriaș cu China, fie și cu prețul unui război economic.

În ziua antologicei poze, consilierul șef al lui Trump pe probleme economice, Larry Kudlow, tocmai anunțase că Bejingul a acceptat să își diminueze excedentul cu 200 de miliarde de dolari. O sumă colosală, neverosimilă, dat fiind că întregul excedent al Chinei cu SUA a fost în 2017 de 375 de miliarde de dolari.

La scurt timp, din China, ministrul de Externe a dezmințit pe un ton surprinzător de calm, în comparație cu iritarea pe care o dovedise în alte rânduri: „Acest zvon nu este adevărat. Din câte înțeleg, consultările importante sunt în curs și sunt constructive.”

A fost momentul de cumpănă: vine Marele Război Comercial sau este doar ultimul mare hop al procesului de negocieri? Totul începuse cu Trump, care anunțase că e gata să instituie taxe vamale pe un contingent de mărfuri chinezești de 60 de miliarde de dolari. China a răspuns cu o amenințare egală, iar Trump a plusat zdrobitor, mărind contingentul la 150 de miliarde. A urmat un moment lung de tăcere siderată la Beijing. Pe acest fond de uluială, șeful Trezoreriei americane, Steven Mnuchin, a vizitat Beijingul la începutul lui mai, iar optimismul său a fost ironizat de toate presa occidentală, căreia naționalismul lui Trump îi stă ca un os în gât.

Au urmat câteva semne de bunăvoință reciprocă: Beijingul a renunțat la o investigație anti-dumping asupra importurilor de sorg din SUA și a aprobat (după o tărăgănare de un an!) vânzarea diviziei de microintegrate a Toshiba către compania americană Bain Capital. La rândul său, Trump a anunțat pe Twitter (cum altfel?) că a aprobat reluarea vânzării de microintegrate americane către colosul chinez de telecomunicații ZTE.

Sâmbătă, 12 mai, toată lumea răsuflă ușurată: e pace! China acceptă să-și sporească „substanțial” achizițiile de bunuri și servicii din SUA. Mai ales energie și produse agricole. „Am ajuns la un consens cu privire la măsuri efective pentru a reduce în mod substanțial deficitul comercial al Statelor Unite cu China”, se arată în comunicatul comun. Iar agenția chineză Xinhua titrează sărbătorește: „Declarația celor două guverne este o promisiune de a nu porni un război comercial una împotriva alteia”.

Am insistat asupra acestor detalii, pentru că fiecare dintre ele spune enorm despre modul unic al lui Trump de a face politică. Exact așa cum făcea afaceri odinioară. Amenință și face concesii. Biciul și zăhărelul.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate