Biroul şi casa din Deva a liberalului Mircea Ioan Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara (şi lider al organizaţiei judeţene a PNL), au fost percheziţionate azi dimineaţă de către procurorii DNA – Serviciul Teritorial Alba. După percheziţia domiciliară, Moloţ declara că nici măcar nu a înţeles prea bine de ce anume este acuzat şi ce presupuse fapte de corupţie vizează ancheta.
"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de săvârșire, în perioada 2011-2014, a unor infracțiuni de corupţie și asimilate celor de corupție. În cursul zilei de 07 noiembrie 2014, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate 18 percheziții domiciliare în locații situate în județul Hunedoara, dintre care una este sediul unei instituții publice, iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare", se arăta în comunicatul DNA postat pe site-ul instituţiei vineri dimineaţa.
Acuzaţii aflate "pe surse" După câteva ore "pe surse", presa centrală şi locală a scris că, de fapt, ar fi vorba de faptul că, în 2011 Mircea Moloţ ar fi ajutat, prin trafic de influenţă, societatea Viva Construct SRL să obţină un contract de lucrări atribuit de Apa Prod, societatea judeţeană de apă (aflată în subordinea Consiliului Judeţean), iar această firmă ar fi cedat o parte din lucrare societăţii ginerelui său, Roberto Venter. Până la finele anului 2011, din acel contract, firma câştigătoare a licitaţiei ar fi încasat 1,5 milioane de euro. Aceleaşi surse citate de presă, spun că Moloţ ar fi acuzat de faptul că ar fi sprijinit o altă firmă, patronată de acelaşi proprietar al Viva Construct, să obţină un contract, tot cu Apa Prod, în valoare de 3,7 milioane de lei, iar în schimb Viva Construct ar fi asfaltat fără autorizaţii şi fără proiect tehnic, o uliţă din Mărtineşti, satul natal al lui Mircea Moloţ, unde acesta deţine o casă.
Mircea Moloţ: "Habar nu am ce anume vizează ancheta" Percheziţiile au avut loc azi dimineaţă la Consiliul Judeţean, la mai multe firme din judeţ şi la domiciliile administratorilor acestora, în total 18 adrese. Echipa de anchetă a descins la casa din Deva a lui Mircea Moloţ azi dimineaţă la ora 7.20. Conform preşedintelui CJ Hunedoara, percheziţia efectivă s-a finalizat în jurul orei 11.00, iar până la ora 14.00 s-au întocmit "tot felul de hârtii, proceduri şi procese verbale". La ora 14.00, Moloţ (care nu a fost dus pentru audieri la DNA) a ieşit în faţa casei şi a declarat că este liniştit, pentru că nu a încălcat legea cu nimic: "De 10 ani, de când sunt preşedinte al CJ Hunedoara, la fiecare investiţie importantă am avut cel puţin o reclamaţie la DNA. Am mers la DNA de fiecare dată, am explicat, am dat cu subsemnatul iar de fiecare dată s-a decis neînceperea urmăririi penale. Este pentru prima dată când aflu în acest mod că există un dosar început din 2013 în care sunt şi eu vizat. Habar nu am de afacerile ginerelui meu şi fiicei mele. Suntem două familii, fiecare cu activităţile ei. Copiii mei au afaceri, eu fac administraţie şi politică. Nu mă hazardez să declar că este sau nu şi vreo motivaţie politică a acestui demers, pentru că eu nu mă iau după bârfe. În ordinul de percheziţie nu sunt înscrise niciun fel de învinuiri la adresa mea. Tot ce ştiu acum este ce am aflat din ce a scris presa azi dimineaţă. Dacă este vorba despre acele contracte cu Apa Prod, e ciudat, pentru că licitaţiile sunt organizate de Apa Prod, nu de Consiliul Judeţean. În ce priveşte licitaţiile făcute de Consiliul Judeţean, singurul lucru pe care îl fac eu este să semnez o dispoziţie privind componenţa comisiei de licitaţie, propusă de serviciul de specialitate. Habar nu am despre ce este vorba în anchetă. Procurorii m-au întrebat dacă eu cunosc mai multe firme. Le-am răspuns că pe unele le cunosc pe alte nu. Au ridicat de la mine de-acasă 18 coli de hârtie şi un plic cu bani în care era şi un bilet în care Şeful Serviciului Externe îmi explica: atât e diurna, atât e aia, cealaltă… "plus 500 de euro, bani pentru cheltuieli neprevăzute". Era vorba despre un decont pentru ultima mea delegaţie oficială în Anglia. Cei 500 de euro i-am returnat Consiliului, cu acte-n regulă, pentru că nu a fost nevoie de ei". După percheziţia domiciliară, Mircea Moloţ a declarat că va merge la biroul său de la Consiliul Judeţean, unde percheziţia continua şi în această după-amiază.