Casa românului, muzeu de vechituri scoase din priză

Pentru că oamenii preferă să-şi ţină televizoarele sau frigiderele vechi pe post de decor în casă în loc să le arunce, Uniunea Europeană ameninţă că va impulsiona colectarea cu amenzi.

România nu reuşeşte cu niciun chip să atingă ţinta de patru kilograme de deşeuri electrice şi electronice (DEE-uri) colectate pe cap de locuitor, impusă de Uniunea Europeană. Cifrele arată că suntem undeva la jumătatea acestei cifre.

Treaba este simplă: decât să ducă frigiderul vechi la poartă fără să primească un ban pe el, preferă să-l ţină de decor în casă, spun reprezentanţii organizaţiei ECOTIC. Cam aşa gândesc, spun cifrele, patru din zece români.

Maşina de spălat, schimbată doar când se strică

"Aproape 40% dintre românii din mediul urban deţin în gospodăriile proprii echipamente electrice şi electronice nefuncţionale, motivele principale fiind intenţia de a le repara (33,6%) sau faptul că nu ştiu ce ar putea face cu acestea după scoaterea lor din uz (41%)", se precizează într-un studiu realizat de ECOTIC, împreună cu compania de cercetare Daedalus Brown.

În plus, românii spun în general fie că au păstrat pe balcon sau în debara aparatele vechi, fie că le-au dat altcuiva. Sunt şi români care aruncă, pur şi simplu, la ghenă frigiderul, iar foarte puţini le duc în containere special amenajate pentru colectare selectivă.

"Peste 50% dintre cei implicaţi în sondaj ar renunţa la echipamentele nefuncţionale dacă ar primi o reducere de preţ la cumpărarea unui produs nou sau în cazul preluării acestora, direct din gospodărie, de către orga nizaţiile specializate în colectare", au explicat reprezentanţii ECOTIC.

MODIFICARE LEGISLATIVĂ

"Cumulat, sperăm să atingem cota impusă"

Nu vom atinge prea repede ţinta de patru kilograme pe cap de locuitor, consideră preşedintele organizaţiei ECOTIC, Valentin Negoiţă. Cu toate acestea, autorităţile europene se gândesc să impună o ţintă de colectare şi mai dură: de şase kilograme pe cap de locuitor.

"Se discută, iar tot mai multe ţări dezvoltate au votat pentru. Ei colectează şase, chiar şapte kilograme pe cap de locuitor", au explicat reprezentanţii organizaţiilor de colectare.

Executivul a aprobat în ultima şedinţă o hotărâre care impune producătorilor de echipamente obligaţia de a colecta DEE de la populaţie. "Fiecare agent economic va avea o ţintă, în funcţie de producţie. Cumulat, sperăm să atingem cota impusă de UE", a spus Ion Muşetoiu, consilier în cadrul Ministerului Mediului. Acesta a explicat că firmele vor fi obligate să raporteze producţia, raportată şi în kilograme, iar apoi autorităţile vor stabili cât la sută va trebui să recicleze fiecare.

Pe de altă parte, reprezentanţii organizaţiilor de colectare a DEEE-urilor au explicat că le va fi greu să urmeze procedurile. "O să se facă o medie a greutăţii în cazul fiecărei game de produs. Şi aşa vom afla cantitatea, altfel nu avem cum să facem", sunt de părere aceştia.

INVESTIGAŢIE

Reciclarea deşeurilor, în vizorul Concurenţei

Consiliul Concurenţei a anunţat, luni, că inspectorii instituţiei investighează pieţele comercializării de echipamente electrice (EEE) şi electronice şi a gestionării deşeurilor (DEEE) acestora.

Potrivit sursei citate, investigaţia se referă la posibile înţelegeri anticoncurenţiale atât între companii producătoare de EEE, cât şi între organizaţiile colective ce activează pe piaţa gestionării DEEE.

"În acelaşi timp, ancheta urmăreşte posibila înţelegere între membrii sau parteneri ai Asociaţiei Române de Reciclare - RoRec şi retailerii implicaţi în campanii de tip buy-back", se arată în comunicat.

Mai mult, investigaţia are ca obiect şi posibila încălcare a Legii Concurenţei de către Ministerul Mediului şi Agenţia pentru Protecţia Mediului. (Ciprian Mailat)