Comisiile de Industrie și Buget-Finanțe din Camera Deputaților au discutat, ieri, proiectul unei legi cu măsuri speciale pentru reglementarea unor sume de bani care s-au dat, până în 1989, pentru lucrări la Palatul Parlamentului
Deputații s-au declarat contrariați de faptul că acesta aspect se discută după 29 de ani. Președintele Comisiei de Industrie, Iulian Iancu (PSD), a replicat că se discută acum deoarece „este singura clădire care a rămas cu balamalele neinventariate”.
Sute de milioane de lei
De altfel, Casa Poporului a trecut în patrimoniul statului doar în urmă cu doi ani. Concret, situația stă în felul următor: s-au dat banii către trustul de construcții denumit „Carpați” pe atunci, pentru a finaliza lucrările și pentru a cumpăra echipamente și instalații necesare. Este vorba de suma de 169,725,486 de lei, la valoarea din 1989, care are acum patru titulari de avans, respectiv societăți comerciale, în care s-a divizat trustul de construcții „Carpați”. Acum urmează, după aprobarea legii, să se facă un inventar al materialelor rămase, ale căror proveniență este necunoscută și să se stabilească care dintre acestea vor fi trimise la casat si care vor intra în patrimoniul Palatului Parlamentului.
Șocul de la Finanțe
Se preconizează că, pentru bunurile care sunt în stare de funcționare și a celor care sunt utilizabile cel mult ca deșeu, să se facă licitații după ce un raport tehnic va stabili că acestea nu prezintă un potențial risc pentru persoane și mediul înconjurător. Cele care nu mai pot fi utilizate vor fi casate pe cheltuiala Camerei Deputaților. Acest proiect de lege a fost adoptat de Senat în 27 iunie, Camera Deputaților fiind for decizional. Discuțiile în Comisie au durat extrem de puțin, deoarece nici deputații și nici reprezentantul Ministerului de Finanțe nu au ridicat alte obiecții, fiind șocați de faptul că o astfel de temă se discută abia acum. Alții au declarat că aceasta este o chestiune administrativă pentru care nu era necesar un proiect de lege.