Casa din Bădăcin a marelui politician țărănist Iuliu Maniu va fi reparată cu bani din donații

Casa din Bădăcin a marelui politician țărănist Iuliu Maniu va fi reparată cu bani din donații

Un cunoscut jurnalist din Cluj Napoca s-a implicat activ în salvarea casei memoriale Iuliu Maniu, din Bădăcin, județul Sălaj.

Ion Novăcescu moderează o cunoscută emisiune de radio și este doctor în istorie, teza lui de doctorat fiind susținută în istoria Partidului Național Liberal. Jurnalistul și politologul Novăcescu spune că imobilul din Bădăcin, în care s-a născut și crescut Iuliu Maniu, se află într-o stare avansată de degradare, iar pentru asta, un ascultător i-a sugerat să organizeze un eveniment public unde să se adune banii atât de necesari pentru începerea lucrărilor de renovare și reconsrucție.

În timpul documentării tezei sale de doctorat, Novăcescu a petrecut vreme îndelungată în arhive, ba mai mult a vizitat și vila Florica, casa memorială a familie Brătianu. ”Ideea mi-a venit după ce am relatat, într-unul din matinalurile pe care le fac la un radio din Cluj, despre experiența teribilă pe care am avut-o după ce am dormit două nopți în „Vila Florica” - casa memorială a familiei Brătianu. Unul dintre acultători m-a apostrofat că vorbesc cu atâta căldură despre faptele și casa lui Ion I.C. Brătianu și nu zic nimic despre casa lui Iuliu Maniu, care stă să cadă”, a povestit Novăcescu.

”Sfinxul românismului”   Pentru a avea un impact cât mai mare, jurnalistul clujean a luat legătura cu preotul profesor Constantin Necula, un cunoscut preot ortodox cunoscut pentru opiniile cu privire la morala și dogma creștină, exprimate cu diferite ocazii, care va susține o conferință. ”Ceea ce mi se pare minunat este faptul că un preot ortodox a sărit în sprijinul confratelui său greco-catolic, în spiritul ecumenismului ardelean și românesc pentru o cauză și un interes românesc. La fel de reamarcabilă mi se pare și deschiderea preotului-profesor Constantin Necula, cel  care a acceptat - pentru prima dată de când face conferințele sale publice - să instituim o taxă de intrare,pentru a putea strânge cât mai mulți bani”, a mai spus Novăcescu. Banii care vor fi adunați vor fi donați preotului greco catolic din Bădăcin, care se ocupă cu lucrările de renovare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iuliu Maniu a fost un cunoscut politician al român, din Transilvania, încă din perioada în care această regiune istorică a României făcea parte din imperiul austro ungar. Iuliu Maniu a fost deputat român în Parlamentul de la Budapesta, unde a dus o luptă aprigă pentru drepturile românilor. După 1918, anul unirii Transilvaniei cu România, Iuliu Maniu a condus Partidul Țărănist și a ocupat funcții importante în Statul Român, de mai multe ori chiar premier al României.

După al doilea război mondial, Iuliu Maniu a fost arestat de autoritățile comuniste. În urma unui proces mascaradă, Maniu a fost condamnat la închisoare pe viață și a murit în anul 1953, la Penitenciarul Sighet, din cauza condițiilor inumane de detenție.

Casa din Bădăcin

Istoria vremii arată că Iuliu Maniu venea foarte des la Bădăcin, unde printre altele lua și pulsul țării, vorbind cu țăranii din zonă și aflând astfel de problemele acestora.

”Frumoasa construcție, cu verande spațioase pare să piardă lupta aprigă pe care o duce cu timpul și nepăsarea. Riscă să devină o ruină. Pereții stau să cadă și reprezintă un pericol pentru turiști. Doar fostul birou al lui Iuliu Maniu încă se mai încăpățănează să rămână în picioare. Din cauza infiltrațiilor de apă grinzile originale sunt deja putrezite. Iuliu Maniu și-a lăsat întreaga avere Bisericii Greco-Catolice. Comuniștii au confiscat locuința politicianului și au transformat-o mai întâi în depozit de îngrășăminte chimice, apoi în cămin pentru persoanele cu handicap. În 2008, Episcopia Greco-Catolică a primit de la Consiliul Județean Sălaj dreptul de folosire a casei pentru următorii 50 de ani, în timp ce terenul a rămas în proprietatea autorităților județene. Această situație îngreunează atragerea fondurilor europene, una dintre ultimele soluții pentru salvarea acestei comori”, scria Citynews.ro, în anul 2015.