Casa de Habsburg revine la Bran

Dominic de Habsburg a fost repus ieri în posesie, la trei ani după ce castelul îi fusese retrocedat de autorităţile române. Inaugurarea oficială e programatăpentru 1 iunie 2009.

Castelul Bran a intrat ieri oficial în proprietatea arhiducelui Dominic de Habsburg, după ce avocaţii propietarului de drept, reprezentanţii Muzeului Bran şi ai Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) au semnat un protocol de predare-primire. Monumentul revine proprietarilor de drept, după ce le fusese retrocedat, pe 18 mai 2006, dar rămăsese în administrarea statului român, prin Ministerul Culturii, pentru încă trei ani.

„Este o simplă formalitate, o chestiune tehnică, administrativă, a cărei dată fusese stabilită cu multă vreme în urmă. Nu a existat nicio ceremonie, nicio festivitate oficială. Nu am dorit acest lucru în primul rând pentru că ambele părţi se concentrează acum pe redeschiderea celor două muzee”, a declarat ieri Andrei Găitănaru, consilier în cadrul MCCPN.

Competiţia inaugurărilor

Familia de Habsburg va administra Castelul prin Compania de Administrare a Domeniului Bran, ai cărei acţionari majoritari sunt Dominic de Habsburg şi surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen şi Elisabeth Sandhofe. Inaugurarea oficială este programată pentru 1 iunie, când e anunţată şi lansarea vinurilor Chateau Bran - Merlot 2007, în ediţie limitată, şi Cabernet Sauvignon, în ediţie de colecţie, cu semnătura lui Dominic de Habsburg.

Corin Trandafir, avocatul lui Dominic de Habsburg, a precizat că toate încăperile care erau deschise publicului înainte de retrocedare vor fi accesibile şi de la 1 iunie, iar remobilarea castelului a fost finalizată. Castelul a fost vizitat, în 2007, de 540.000 de persoane, şi aproximativ 600.000, în 2008.

Pe de altă parte, MCCPN va deschide cu o zi înaintea Familiei de Habsburg, pe 31 mai, Muzeul Naţional Bran, care cuprinde obiectele de patrimoniu transferate recent de statul român din Castelul Bran. Acesta este amenajat la Vama Medievală, un spaţiu aflat în apropierea castelului, care aparţine tot familiei de Habsburg, dar de care statul mai poate dispune până în 2012. „Cu această ocazie va fi adusă aici şi caseta cu inima Reginei Maria, în prezent depozitată la Muzeul Naţional de Istorie al României”, a spus Andrei Găitănaru.

De la retrocedarea din 2006, statul a trebuit să plătească chirie pentru colecţiile sale din castel. Printr-o hotărâre de guvern din 2007, chiria s-a redus de la 82.000 de lei la 18.000 de lei. Avocaţii moştenitorului au atacat decizia şi au avut câştig la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), la începutul acestei luni. Instanţa a obligat statul român să plătească daune de 330.000 de euro. „Aceşti bani vor fi folosiţi pentru reparaţii şi restaurări în cadrul castelului”, a explicat Corin Trandafir. Potrivit acestuia, suma necesară pentru renovări este de peste jumătate de milion de euro. Cumpărarea, ratată în 2007

La finalul anului 2006, avocaţii Casei de Habsburg propuseseră Consiliului Judeţean Braşov achiziţionarea castelului în rate, în 12 ani. Deşi preşedintele CJ Aristotel Căncescu (PNL) s-a arătat interesat, colegul său de partid, Adrian Iorgulescu, ministrul culturii la acea vreme, s-a opus. După discuţii aprinse în comisia constituită în parlament, oferta a fost retrasă. În 2007, castelul a intrat pe locul doi pe lista „Forbes” cu cele mai scumpe clădiri din lume, cu o valoare estimată la 140 de milioane de dolari. (A contribuit Doinel Tronaru)

REVENDICĂRI

Monumente câştigate în instanţă Castelul Bran nu este primul care a fost retrocedat proprietarilor de drept, după ce a fost confiscat de regimul comunist în 1947. SINAIA. Domeniul Regal de la Sinaia, care cuprinde Castelul Peleş şi Pelişor, a fost redat Casei Regale a României în 2007, după ce îl revendicase în 2001. Conform memorandumului semnat de Casa Regală şi Guvernul României, Casa Regală renunţa la drepturile asupra bunurilor mobile din Muzeul Peleş şi se anganja să menţină destinaţia de muzeu a castelului, în schimbul unei compensaţii de 30 de milioane de euro. „Până în momentul de faţă, statul român nu a plătit nicio compensaţie Familiei regale în ceea ce priveşte domeniul de la Sinaia”, a declarat ieri Ada Lungu, purtător de cuvânt al Casei Regale. (Răzvan Bunea) SĂVÂRŞIN. Castelul regal de la Săvârşin a reintrat în proprietatea Familiei Regale a României pe 1 iunie 2001, în urma unui proces deschis în 1999. „Familia Regală s-a judecat cu cei de la RA-APPS şi după ani de procese a câştigat şi dobândit Castelul de la Săvârşin”, explică purtătatorul de cuvânt al Casei Regale. (Alex Negru) HUNEDOARA. Nici Castelul Corvinilor nu a scăpat de revendicări, chiar dacă nu a fost confiscat de comunşti. Un locuitor din Târgu- Jiu susţinea, în 2001, că i se cuvine edificiul istoric, pe motiv că ar fi urmaşul direct al generalului Corvin, din cadrul familiei nobiliare a Huniazilor. Primăria Hunedoara a respins cererea, pentru că monumentul a intrat în proprietatea statului în 1918, odată cu Unirea Transilvaniei cu România. (Ciprian Iancu)

ISTORIC

Donat în mod repetat

Nu e prima dată când Castelul Bran şi-a schimbat administratorii. Un document emis de regele Ludovic I al Ungariei, în 1377, în Zvolen confirmă saşilor din Scaunul Braşovului dreptul de a ridica, conform promisiunii, pe cheltuiala şi cu meşterii lor, o nouă cetate de piatră la Bran.

Castelul a fost donat diverşilor conducători ai Ungariei în perioada evului mediu, răscumpărat şi oferit cadou din nou. În secolul XIX, castelul a fost donat administraţiei pădurilor din Imperiul Austriac, care l-a înapoiat braşovenilor, la finalul secolului. După Primul război mondial, braşovenii l-au donat înapoi statului român, în semn de mulţumire pentru victorie, iar statul român l-a reoferit comunităţii.

Ca să înceteze plimbarea castelului, în 1920, Consiliul orăşenesc Braşov a donat castelul Reginei Maria a României, în semn de recunoştinţă faţă de contribuţia ei la înfăptuirea Marii Uniri din 1918. Regina l-a amenajat şi l-a lăsat moştenire fiicei sale, Principesa Ileana, sora Regelui Carol al II-lea. După expulzarea din ţară a familiei regale, în 1948, Castelul Bran a intrat în proprietatea statului român, fiind abandonat şi devastat. Castelul s-a redeschis în 1956, fiind parţial amenajat ca Muzeu de istorie şi artă feudală. În 1987 acesta a fost inclus într-un program de restaurare care a durat până în 1993. (Ovidiu Eftimie)