Prima sentință corectă în cazul scriitorilor din penitenciare. Cărțile scrise de Sorin Apostu, fostul primar corupt al Clujului, nu vor fi luate în considerare pentru eliberarea mai repede cu 120 de zile din închisoare, pentru că nu au valoare științifică.
Dacă Gigi Becali sau Mihai Stoica ar fi fost închiși la Pentenciarul Bistrița Năsăud, cu siguranță ar fi fost în continuare după gratii.
Tribunalul Bistrița este prima instanță din România care are curajul și viziunea de a vedea că nu toate cărțile scrise de deținuți încarcerați în penitenciare, sunt cu valoare științifică. Este cazul lui Sorin Apostu, care a scris patru cărți, una dintre ele referindu-se la broaște și moluște. Evenimentul Zilei a dovedit faptul că Apostu a copiat această carte din alte cărți sau chiar din referatele unor studenți la Facultatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.
Judecătorul de la Tribunalul Bistrița Năsăud a admis contestația DNA și a dispus ca Apostu să se întoarcă la închisoare și să nu beneficieze de reducerea cu patru luni a pedepsei de patru ani și șase luni de închisoare pentru luare de mită, dispusă de Înalta Curte de Casație și Jutistiție, în luna iulie 2014.
În prima fază, comisia de liberare condiționată din cadrul Penitenciarului Bistrița și Judecătoria Bistrița au dispus eliberarea lui Apostu din închisoare. Ulterior, în cursul lunii ianuarie 2016, EvZ a scris mai multe articole prin care a atras atenția că lucrările lui Apostu nu au caracter științific așa cum prevede legea, pentru a se ține cont la liberarea condiționată, ele fiind copiate grosolan din alte cărți.
DNA a făcut cotestație la sentința Judecătoriei Bistrița și a avut câștig de cauză la Tribunalul Bistrița Năsăud. ”Admite contestaţia formulată de D.N.A.-Serviciul Teritorial Cluj, împotriva Sentinţei penale nr. 2749/2015 pronunţată de Judecătoria Bistriţa la data de 30.12.2015 în dosarul nr. 12087/190/2015, desfiinţează sentinţa atacată şi soluţionând cauza: -respinge propunerea Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Bistriţa, privind liberarea condiţionată a condamnatului A.S. şi dispune reexaminarea, de îndată, a situaţiei acestuia în raport de dispoziţiile Ordonanţei de Urgenţă nr. 2/2016 din 3 februarie 2016”, se arată în sentința acestei instanțe.
În acest caz, Apostu va trebui să aștepte finalul lunii aprilie 2016 pentru a putea solicita liberarea condiționată din închisoare, la împlinerea fracției de două treimi din pedeapsa la care a fost condamnat. Sorin Apostu trebuie să execute, concret, trei ani de închisoare din totalul de patru ani și șase luni pentru a putea solicitat liberarea condiționată. Din această perioadă de trei ani se pot scădea doar zilele cîștigate prin munca de bibliotecar prestată în închisoarea din Bistrița.