Alina Gorghiu susține că proiectul pentru Cartierul Justiției se apropie de următoarea etapă. Conform declarației ministrului, studiul de fezabilitate va fi încheiat în curând. Totodată, aceasta a vorbit și despre sumele investite până în prezent în acest proiect.
Alina Gorghiu, despre sumele investite în Cartierul Justiției
Studiul de fezabilitate pentru Cartierul Justiției va fi finalizat în curând. Astfel, Alina Gorghiu a explicat că abia acum se poate vedea „luminiţa de la capătut tunelului”. Totodată, ministrul a subliniat că proiectul necesită o investiție substanțială.
„Acest proiect al Cartierului Justiţiei a fost inclus în programul de guvernare din 2016 şi până astăzi, tot vorbim de acest mare proiect de investiţii, însă ce se ştie mai puţin despre Ministerul Justiţiei este că acest proiect nu este singurul”, a spus Alina Gorghiu.
Investiție mare
Alina Gorghiu a purtat discuții și cu ministrul Marcel Boloş în acest sens. Astfel, oficialul a vrut să se asigure că există resurse financiare suficiente pentru acoperirea tuturor cerințelor legate de proiect. Ministrul a precizat că în anul 2023 au fost alocate 3419 milioane lei pentru Cartierul Justiției. În primele luni ale acestui an, au fost cheltuiți aproape 500.000 de lei, susține Alina Gorghiu.
„Sumele care au fost cheltuite pentru Cartierul Justiţiei, până în prezent, au fost 4,3 milioane lei, bani obţinuţi prin acord de împrumut, fonduri externe rambursabile. În 2023 au fost alocate 3419 milioane lei iar anul acesta, din cele peste 9 milioane de lei prevăzute în bugetul actual al ministerului, au fost cheltuite aproape 500.000 de lei. Practic, de la preluarea mandatului la minister, au fost finalizate primele 3 documentaţii necesare în acest proiect, expertiza tehnică a fundaţiei, studiul geotehnic şi tema de proiectare”, a subliniat ministrul Justiţiei.
Cartierul Justiției, mai aproape de concretizare. Alina Gorghiu a anunțat următorii pași
După finalizarea studiului de fezabilitate, documentația pentru acest proiect va intra în procedura de avizare. După hotărârea de Guvern urmează procesul de expropriere în cazul imobilelor proprietate privată.
„La sfârşitul lunii mai sperăm că va fi gata astfel încât să intre în procedură de avizare şi unde în luna iulie sperăm că vom avea hotărârea de guvern pe circuit pentru a trece la etapa următoare, pregătirea pentru derularea expropierii imobilelor proprietate privată şi care a presupus semnarea celui de-al doilea acord cu Banca Mondială”, a adăugat aceasta.