CV-ul premierului Sorin Grindeanu cuprinde și trei cărți la care este autor sau coautor. Dar jurnaliștii de la Press One au căutat mai bine cărțile respective. Supriza a fost faptul că două dintre cele trei cărți sunt de negăsit.
Sorin Grindeanu are un CV în care sunt prezentate trei cărți la care premierul ar fi fost autor sau coautor. Jurnaliștii de la Press One au investigat respectivele cărți, dar nu au găsit decât una dintre ele. Celelalte două sunt de negăsit.
Potrivit CV-ului, primele două cărți, "Introducere în informatica socială" și "Tehnoredactarea computerizată", ar fi apărut la editura Universitatea de Vest în 2000, respectiv în 2002.
A treia carte, intitulată "Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă", ar fi fost publicată în 2002 la obscura editură Ionescu din Caransebeş (judeţul Caraş-Severin) – oraşul natal al lui Grindeanu.
Referințene bibliografice din CV sunt inexacte iar acest lucru fac aproape imposibilă găsirea acestor lucrări, chiar și la editurile la care au fost publicate.
Primul volum publicat de premier este "Introducere în informatica socială" a fost publicat la Editura de Vest. Potrivit site-ului Bibliotecii Naționale, această carte are, de fapt, trei autori: Cornel Giulvezan, actualmente conferențiar al Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor din cadrul UVT, Gabriela Zaporojan și Sorin Grindeanu.
Principalul titlu al lui Grindeanu, care atrage atenția, este volumul “Tehnoredactarea computerizată”.
Reprezentantul Editurii Universității de Vest, Marilena Brânda, a declarat pentru PressOne că acest volum "nu se află în baza de date a Editurii Universității de Vest și nici în catalogul Bibliotecii Naționale".
Cel de-al treilea volum, "Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă", ar fi semnat de doi autori: Sorin Grindeanu și tatăl său, Nicolae Grindeanu, fost inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin (de la conducerea căruia a demisionat în mai 2016).
Titlul tezei, pe care Grindeanu senior nu a publicat-o nicăieri,este "Analiza armonică a câmpurilor distribuții stochastice".
Cartea "Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă", care ar fi apărut în 2002, și teza de doctorat "Analiza armonică a câmpurilor distribuții stochastice", susținută în 2005, tratează teme din aceeași zonă de cercetare matematică.
Iar editura la care volumul „Integrala...”, Editura Ionescu, nu mai are activitate. La Biblioteca Națională figurează cu Cod Unic de Identificare (CUI) din 1991, care corespunde unei firme din Caransebeș, SC City Trading SRL – între timp, radiată.
"Tatăl meu a avut editura. El a decedat în 2006 și noi nu ne-am mai ocupat de ea. Nu pot să vă spun toate titlurile care s-au publicat. Puteți apela la Biblioteca Națională, acolo există un formular CIP, există un ISBN, poate să meargă oricine să o ia.
Cum nu este? Trebuie să fie, noi trimiteam mereu 10 exemplare din fiecare carte. În ultimii ani am mai stat și eu pe lângă tata și știu. Vă spun sută la sută că așa trebuia", ne-a declarat Adrian Ionescu, proprietarul editurii Ionescu.
Având toate aceste detalii, cartea “Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă” pare de negăsit în format fizic. Se pare că Editura Ionescu doar și-a anunțat intenția de a o tipări, dar nu a mai trimis Bibliotecii niciun exemplar.
"În 2003, editura Ionescu a solicitat Bibliotecii Naționale, de trei ori consecutiv, seturi a câte 10 ISBN-uri, care sunt un fel de CNP-uri acordate cărților. Potrivit procedurilor în vigoare, odată ce o editură a solicitat de trei ori serii de 10 ISBN-uri, are dreptul să ceară alte 100, de asemenea în serii de câte 10.
De atunci, editura Ionescu a mai solicitat doar alte 10 ISBN-uri. Din totalul de 40 de ISBN-uri, editura a transmis Bibliotecii Naționale un singur formular CIP (Catalog Înaintea Publicării – n.r.).
Acest formular anunță intenția editurii de a publica o carte și oferă toate datele privind autorul, subiectul și tema, traducătorul, dacă e cazul, și anul apariției.
Singurul formular CIP al editurii Ionescu de la Biblioteca Națională este pentru cartea «Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă», a domnilor Grindeanu", a declarat, pentru PressOne, Mihai Mitrică, director executiv al Asociației Editorilor din România (AER).