Evenimentul Zilei > Actualitate > Cartelul Jalisco New Generation vrea să ucidă o prezentatoare TV celebră. Alertă în media
Cartelul Jalisco New Generation vrea să ucidă o prezentatoare TV celebră. Alertă în media

Cartelul Jalisco New Generation vrea să ucidă o prezentatoare TV celebră. Alertă în media

Liderii cartelului Jalisco New Generation au fost deranjaţi de modul în care prezentatoarea TV Azuncena Uresti le-a prezentat activităţile criminale şi i-au transmis că va fi ucisă dacă nu-şi schimbă abordarea.

Jalisco New Generation este cel mai puternic cartel al drogurilor din Mexic şi a revenit în prim-plan odată cu videoclipul în care Azuncena Uresti este ameninţată cu moartea.

Prezentatoarea TV este angajata televiziunii naţionale de ştiri Milenio Television, care pune pe accent pe lupta autorităţilor şi a grupurilor de justiţiari cu traficanţii de droguri. Liderul cartelului citat este Rubén Oseguera Cervantes, alias El Mencho.

Acest individ a fost deranjat de modul în care Azuncena Uresti prezintă ştirile despre lupta pe care Jalisco New Generation o poartă cu alte carteluri şi cu grupările de justiţiari, apărute în interiorul comunităţilor din cauză că autorităţile statului sunt depăşite de situaţie.

Azuncena Uresti

Traficanţii dictează tonul ştirilor

În videoclip, liderii cartelului Jalisco New Generation solicită televiziunii citate o abordare „mai obiectivă” când se referă la activităţile acestora. O fac de parcă s-ar putea exprima cineva laudativ la adresa unor indivizi care distrug vieţi prin otrava pe care o vând, propagă corupţia la cel mai înalt nivel şi ucid fără milă pe oricine le stă în cale…

În imaginile difuzate luni apar mai mulţi bărbați mascați și înarmați înconjurați un bărbat așezat la un birou mic. Despre cel care stă la birou se crede că este Rubén Oseguera Cervantes, alias El Mencho.

Traficanţii au subliniat că Milenio Television favorizează așa-numitele grupuri de autoapărare care se luptă cu cartelul în statul Michoacán, relatează The Guardian.

Azuncena Uresti

La un moment dat, El Mencho o nominalizează pe Azuncena Uresti, pe care o amenință cu moartea. În continuare, acesta precizează că justiţiarii nu sunt de fapt decât alţi traficanți de droguri, deoarece numai ei şi-ar putea permite armele de care dispun grupurile de autoapărare.

Reacţii de la cel mai înalt nivel

A mai fost menţional şi numele lui Hipolito Mora, care a organizat o brigadă de autoapărare în zonă cu un deceniu mai devreme, dar care recent s-a distanțat de aceste grupuri.

Reprezentantul cartelului Jalisco a spus că nu dorește să oprească libertatea de exprimare, ci vrea doar ca relatările din mass-media să fie uniforme și echilibrate, conform dailystar.co.uk.

Milenio Television și Uresti nu au comentat imediat amenințării, dar purtătorul de cuvânt al președinției, Jesús Ramírez Cuevas, a scris pe Twitter că Guvernul Mexicului „va lua măsurile necesare pentru a proteja jurnaliștii”.

Pe pagina de Facebook a prezentatoarei TV au apărut mai multe mesaje de susţinere din partea celor care o apreciază şi îi urmăresc activitatea.