Cartea saptamanii: "Femei", intre pornografie si arta

"Multi barbati cumsecade au fost lasati pe drumuri de o femeie", scrie Charles Bukowski ca motto-avertisment in "Femei".

Cartea lui Bukowski, aparuta la Editura Polirom, nu este pentru profesoarele de limba romana incremenite in manuale vechi, cu foi galbene, care rosesc la versurile „hard” ale lui Mihai Eminescu. „Femeile” despre care scrie el sunt mame, dar nu sunt evocate „ la Cosbuc - „O, mama”.

Americanul scrie fraza asta doar cand vrea sa semnalizeze aparitia la orizont a unei „gagicute futese”, cum i-ar spune Cartarescu. Eroul este Henry Chinaski, un scriitor alcoolic si fustangiu, care pariaza la curse de cai si se drogheaza „casual”.

Cartea asta a fost scrisa in ‘78, intr-o America nevindecata de Vietnam. Pentru „omul nou” comunist, pretins moral, e o blasfemie, pagina cu pagina. Aici cuvintele alea cu „p” se scriu la fel ca pe ziduri. Sexul e, mai ales, oral.

Scriito-rul lui Bukowski (ca si scriitorul Bukowski) nu e doar un ins labil emotional. Romanul sau, conturat in jurul conjugarii verbului „to fuck”, e al unui om disperat, care scrie, cum au facut-o mereu marii autori, de frica si singuratate.

Care scrie pentru a fugi de umbrele ingrozitoare din tavan. Care scrie cautand, in mocirla, cerul. Bukowski naste din „Femei”, o succesiune, de orgii si betii, o opera de arta.

CV DE SCRIITOR

Sofer de camion, fiul unui soldat american > Charles Bukowski e fiul unui soldat american si al unei nemtoaice. S-a nascut pe 16 august 1920, in Germania. Familia lui s-a stabilit in Los Angeles, pe cand el avea 2 ani.

> A urmat cursuri de jurnalism, dar a abandonat scoala. A calatorit prin toata America, practicand joburi marunte: liftier, sofer de camion, muncitor intr-o fabrica de biscuiti pentru caini, functionar la posta.

> Pe finalul vietii a cunoscut succesul „made in America”: o casa cu piscina, BMW si computer. A murit in 1994, de leucemie.

> „Femei” a aparut la Editura Polirom, in 2003. Costa 19,80 de lei.