Cartea maseurului orb

Filosoful nevazator din Moneasa a devenit subiect de roman.

Cartea „Maseurul orb”, scrisa de Catalin Dorian Florescu, autor de origine romana care traieste in Elvetia, a aparut anul trecut in limba germana si a avut numeroase cronici elogioase in mass-media din spatiul german, de la „Die Presse” si „Der Standard” (Viena) pana la „Der Bund” si „Deutschlandradio” (Germania).

Volumul, inspirat din biografia lui Timis, filosoful orb de la Moneasa, va fi de saptamana viitoare in librariile din Romania, editat de Polirom. In roman este vorba despre intalnirea occidentalului cu „lumea din valea filosofilor” din Moneasa.

„Maseurul orb” are o prefata de timisoreanul Robert Serban, care a realizat documentarul de televiziune „Vazduhosul”, despre filosoful, cu o pensie de mizerie, care facea masaje ca sa supravietuiasca si sa cumpere carti.

  Impresionat de soarta lui, Serban l-a prezentat pe Timis lui Florescu, care s-a apucat sa scrie „Maseurul orb”. Din pacate, vorbim despre Timis la timpul trecut, pentru ca el a murit in aprilie anul trecut, la varsta de 57 de ani, in urma unui infarct.

Biblioteca de 30.000 de volume

Ioan Timis Palatinus avea o biblioteca de peste 30.000 de volume si transformase localitatea aradeana Moneasa intr-o vale a filosofilor. La intrarea in micuta statiune te intampina o mica ghereta, vopsita in albastru, burdusita cu carti.

Pe o placa, cu litere rosii, scria: Libraria Excelsior. Din spate iti zambea un om maruntel, imbracat intr-o haina ponosita, negricios la fata, cu ochii ascunsi sub lentilele unor ochelari negri. Pe ploaie, pe ceata sau pe mazga, el statea acolo, nemiscat, cu un zambet larg. O catelusa il insotea pretutindeni.

Intr-un loc uitat de lume, in libraria lui Palatinus gaseai cele mai bune carti de filosofie, teologie, arta si literatura. Timis putea sa-ti vorbeasca ore-n sir despre doctrine filosofice, curente in arta sau despre istoria muzicii clasice.

A pregatit in ultimii zece ani din viata cinci tineri din sat pentru Facultatea de Filosofie din Timisoara, specializare pe care el a terminat-o la fara frecventa in Bucuresti. „Bucuria mea cea mai mare sunt copiii-filosofi pe care i-am format”, spunea el.

El a organizat in Moneasa, impreuna cu Catedra de Filosofie a facultatii din Timisoara, doua editii ale unor tabere de filosofie. „Ca si Borges, vad paradisul ca pe o uriasa biblioteca”, povestea Timis.

Dupa ce EVZ a realizat un reportaj la Moneasa, emisiunea „Surprize, Surprize” i-a oferit filosofului un calculator cu un program special pentru nevazatori. Timis tocmai incerca sa se familiarizeze cu tastatura si cu programul care-l ajuta „sa citeasca” si sa faca o biblioteca pentru nevazatori cand a inchis ochii.

„Putea sa se resemneze in fata sortii. Nu a facut-o. A luptat pana la capat”, a povestit profesorul Mihail Sora, vechi prieten al lui Timis inca din anii ‘80.

„Palatinus era interesat de soarta cartii inspirata de el. I-am aratat editia in germana si a fost foarte fericit! Cu o zi inainte de a muri, i-am zis ca aceasta carte va fi tradusa in multe tari din Europa”, a spus Florescu. 

„Cartea mea nu are un happy-end. In final, biblioteca nevazatorului este arsa intr-o societate consumerista in care valorile nu-si mai gasesc locul. Raman insa solitudinea, framantarile interioare si nostalgia”, a explicat scriitorul.

Talent

Traieste din scris

Catalin Dorian Florescu, in varsta de 39 de ani, a parasit Romania impreuna cu parintii sai la varsta de 15 ani, iar de-atunci locuieste in Zurich. A absolvit Facultatea de Psihologie si Psihopatologie, iar din decembrie 2001 este scriitor liber-profesionist.

A scris in limba germana trei romane si este unul dintre cei mai premiati scriitori de origine romana. A publicat „Vremea minunilor” si „Drumul scurt spre casa”, in Elvetia, fiind distins, cu Premiile Pro Helvetia sau cu „Cartea anului” in orasul Zurich.