Cartea electronică de identitate va fi introdusă din luna august! Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, a anunțat marţi că probabil cartea de identitate electronică va fi disponibilă în luna august. Aceasta va oferi inclusiv posibilitatea semnăturii electronice, relatează Știrile Pro TV.

Citește și: evz.ro/exclusiv-evz-ministerul-proiectat-de-pmp-si-condus-de-plus-gestioneaza-67-miliarde-de-euro.html

“Aceşti paşi legislativi, cum ar fi adoptarea regulamentului privind identificarea la distanţă, sunt în curs de a fi legiferaţi în Parlament. Aşa că putem fi optimişti că în luna august vom putea beneficia de această nouă carte de identitate, care să aibă dublu rol. Atât identificarea digitală, cât şi posibilitatea de a semna electronic cu ajutorul ei”. Afirmația a fost făcută în cadrul unei dezbateri privind strategiile guvernamentale de digitalizare.

Cartea electronică de identitate va fi introdusă din  august! Ministrul Cercetării: “Statul n-ar trebui să naţionalizeze digitalizarea”

Demnitarul a menționat şi principiile digitalizării, precum şi nevoia de transparenţă în acest domeniu. “Statul n-ar trebui să naţionalizeze digitalizarea. Aici ar trebui să fie o relaţie sănătoasă între mediul privat şi stat, dar nu oricum. Statul trebuie să îşi facă partea lui, adică să asigure condiţii de concurenţă corectă în digitalizare, pentru a nu mai fi suspiciuni, poveşti, cum au fost în ultimii 20 de ani”, a apreciat Ciprian Teleman.

În acest sens, oficialul a specificat nevoia de transparentizare a modului în care se fac achiziţiile publice. Mai precis, punerea în dezbatere publică a caietelor de sarcini.

Totodată, ministrul a spus că soluţiile digitale achiziţionate de stat trebuie să fie sustenabile şi trebuie să fie testate. Potrivit lui Ciprian Teleman, este importantă menţionarea “total cost of ownership”, mai exact “cât ne costă să achiziţionăm o soluţie software”. “De multe ori, costurile indirecte au fost omise şi asta a dus la incapacitatea, inutilitatea unor soluţii”, a precizat oficialul.

Cardul electronic va permite românilor din străinătate interacțiunea cu administrația publică

Un regulament al Uniunii Europene obligă autoritățile să schimbe cartea de identitate până în 2 august 2021. Un proiect de ordonanță în acest sens a fost pus în dezbatere publică. Potrivit Digi 24, cardul electronic de identitate va permite autentificarea în sistemele administraţiei publice din România, atât centrale cât şi locale. Măsura este valabilă inclusiv pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate. De la distanţă, aceştia vor putea să interacţioneze cu administraţia din România. Mai precis, vor putea să solicite prestarea de servicii.