Cartea din librării, ieftină şi neprezentabilă

Nu puţine sunt produsele pentru care plătim mai mult decât europenii. Cărţile sunt printre excepţii, doar pentru că nu arată la fel de bine.

Cărţile vândute în România sunt mai ieftine cu până la jumătate decât în librăriile din restul Uniunii Europene, în principal pe fondul lipsei de calitate a produselor. Dacă preţul mediu al unei cărţi în ţările europene este de 25 de euro, în România ajunge la 12 euro.

Săptămâna trecută, „Evenimentul zilei“ v-a arătat că plătim la fel de mult şi câteodată chiar mai mult decât ceilalţi europeni pentru alimente, îmbrăcăminte, electronice şi electrocasnice, credite bancare, carburanţi, vacanţe şi case.

Cărţile sunt printre puţinele excepţii. Cărţile vândute în România sunt cu 80% mai ieftine decât în Ungaria, cu 75% faţă de Germania şi 70% faţă de Statele Unite.

„Editurile din România sunt reţinute faţă de mărirea preţurilor, pentru că există temerea scăderii vânzărilor. Preferă să scoată primul tiraj mic, şi în cazul în care cartea începe să meargă bine pe piaţă, atunci decid să editeze un nou tiraj. De aici rezultă şi mari rupturi de stoc la titluri de impact“, ne-a declarat Emilia Canea, directorul general al Depozitului de Carte Distribuţie. TVA mai mic decât la alimente Nu doar politica de preţ este diferită în România faţă de restul Europei, dar şi politica de prezentare a cărţii. „Dacă editurile vestice preferă coperţile cartonate ca formă de prezentare pentru noutăţile editoriale, cu succesiunea coperţilor obişnuite în general după o medie de 8-12 luni, la editurile româneşti titlurile cu coperţi cartonate apar destul de rar“, a explicat Emilia Canea.

Deşi avem o taxă pe valoare adăugată mai mică pe cărţi şi ziare decât la alimente - 9%, faţă de 19% - ţările din Europa aplică un TVA şi mai mic la aceste produse. În Marea Britanie, taxa este 0%, tocmai pentru ca vânzarea de carte să fie asociată culturii, în Germania - TVA este de 7%, în Elveţia de 7,6%, iar în Ungaria de 5%.

Potrivit managerului de la Depozitul de Carte Distribuţie, introducerea în România a unui TVA de 9% a scumpit cărţile, în primă fază.

„Editurile au perceput TVA-ul ca pe o creştere a preţurilor, pentru că toate l-au adăugat la preţ (în 2004 -n.r.). După aceea au ales sa le menţină mult timp la aproximativ acelaşi nivel“, spune Canea. În România se editează în medie aproximativ 10.000 de noutăţi pe an, faţă de Ungaria, unde sunt 30.000 de noutăţi pe an.

CONSUM Preţurile vor creşte în perioada următoare Românii încep să citească mai mult, dar şi preţurile au mai crescut faţă de anii precedenţi. Dacă în 2006 un român era dispus să plătească în medie 2,27 euro pe an pentru cărţi, în 2007 a fost dispus să cheltuiască 2,75 euro/an. Comparativ cu alte ţări, este extrem de puţin, în Ungaria fiecare persoană alocă 20 euro/an pentru achiziţia de carte, iar în Polonia 63 euro/an.

ALEGERI

Top 10 cele mai vândute titluri 1. „Harry Potter şi talismanele morţii“, volumul 7 (Egmont România) 2. „Dexi“ (Allas Trading) 3. „Harry Potter and the deathly hallows - childrens edition“ (Macmillan Distribution) 4. DEX (Univers Enciclopedic) 5. MedEx 2007 (Medicart) 6. Memomed 2007 (Tarus Media) 7. „Şi tu poţi fi supernany“ (Editura Trei) 8. „Trăiesc, deci mă abţin“ (Coreus Publishing) 9. „Vrăjitoarea din Portobello“ (seria Paulo Coelho, Humanitas) 10. „Despre lucrurile simple“ (Polirom)

Sursa: Depozitul de Carte Distribuţie