"Car'te la teatru" - mesajul lecturilor urbane

Vineri, 19 noiembrie, va avea loc a treia ediţie a Lecturilor Urbane din Timişoara. Pentru că organizatorii îşi doresc să aducă lectura cât mai aproape de tineri, ediţia aceasta este dedicată elevilor de liceu.

Evenimentul nu se rezumă în această ediţie doar la lectură. În parteneriat cu Teatrul Auăleu şi Scârţ Loc Lejer, echipa Lecturi Urbane invită elevii să urmărească şi o piesă de teatru, "Dragă Elena". Evenimentul se va desfăşura la Scârţ Loc Lejer, pe strada Zoe nr. 1 din Timişoara.

Totul începe la ora 16.00. Voluntarii "Lecturilor Urbane" îşi vor petrece timpul citind, discutând cu elevii şi profesorii despre plăcerea şi beneficiile lecturii. Tot ei vor împărţi cărţi tuturor celor prezenţi.

Pe înserat, Teatrul Auăleu va pune în scenă una dintre piesele preferate de tineri, "Dragă Elena".

Per ansamblu, prin lecturi şi treatru se militează pentru un stil de viaţă necomplicat, în care valorile contează şi nu aparenţele. "La Auăleu se vine lejer, în haine de stradă, pentru că nimeni nu etalează nimic nimănui. Dacă te întrebi cum sunt spectacolele noastre, ei bine, va trebui să vii să le vezi. Poţi să fii sigur că înainte să înceapă, vei auzi un gong, dar noi nu o să îţi spunem că sunt cele mai bune, frumoase şi furtuni", povesteşte Christine, membru Auăleu.

Scopul "Lecturilor Urbane": promovarea lecturii în medii neconvenţionale

Timişorenii care doresc să se implice activ în această campanie vor putea dona cărţi în cutiile special amenajate la Cărtureşti (pe strada Mercy şi la Iulius Mall) şi la sediul Publitim din centrul Timişoarei.

"Suntem fani ai lecturii şi o recomandăm cu căldură. Susţinem Lecturile Urbane pentru că ne plac evenimentele inedite şi, mai mult, la rândul nostru dorim să ne implicăm în campanii de acest gen", spune Elena Pochia, reprezentanta uneia din companiile care sprijină colectarea de carte.

"Acţiunea din acest sfârşit de săptămână continuă campania «Lecturi urbane pe malul Begăi», care are ca scop promovarea lecturii în medii neconvenţionale, cum ar fi parcurile, pieţele publice, mijloacele de transport în comun sau diverse localuri. Elevii vor primi şi câte o carte pe care o pot păstra sau o pot da mai departe după ce o citesc, unei altei persoane interesate de lectură", explică Cristina Puţan, una din membrele echipei "Lecturilor".

  • "Lecturi Urbane" este un proiect început în urmă cu doi ani la Bucureşti de către Civika.ro (o platformă de iniţiativă socială independentă ce reuneşte persoane dispuse să doneze câteva ore pe lună proiectelor care urmăresc o schimbare în plan social), iar prima ediţie din ţară s-a desfăşurat în metrou.
  • Până acum, evenimentul a avut loc în mai multe oraşe ale ţării, printre care Bucureşti, Cluj, Braşov, Iaşi, Bacău, Mediaş, Timişoara.

"Ideea este simplă: petrecem foarte mult timp pe drum şi a citi este una dintre cele mai inspirate activităţi. De ce să nu le unim şi să citim oriunde avem ocazia? În metrou, în troleu, în parc, stând la coadă sau aşteptând cafeaua", explică Adrian Ciubotaru, unul dintre iniţiatorii proiectului.